Na hlavný obsah

Premiéri Británie a Austrálie dosiahli dohodu o voľnom obchode

Vyrokovali ju v rekordne rýchlom čase.

Premiéri Británie a Austrálie dosiahli dohodu o voľnom obchode
Na snímke zľava britský premiér Boris Johnson a jeho austrálsky náprotivok Scott Morrison. Foto: SITA/AP

Spojené kráľovstvo a Austrália dosiahli dohodu o voľnom obchode. Oznámil to austrálsky minister obchodu Dan Tehan. Je to prvá takáto dohoda, ku ktorej Británia dospela od svojho odchodu z Európskej únie.

Britský premiér Boris Johnson a jeho austrálsky náprotivok Scott Morrison sa na voľnom obchode medzi oboma krajinami dohodli počas vyjednávaní v Londýne, povedal Tehan.

„Predsedovia vlád mali pozitívne stretnutie v Londýne a vyriešili zostávajúce otázky v súvislosti s dohodou o voľnom obchode,“ uviedol Tehan vo vyhlásení.

„Ich dohoda je víťazstvom pre pracovné miesta, firmy, voľný obchod a ukazuje, čo liberálne demokracie môžu dosiahnuť, ak spolupracujú,“ dodal minister obchodu.

Šéf austrálskeho rezortu poľnohospodárstva David Littleproud dohodu označil za „rámcovú zmluvu“. Je to už pätnásta austrálska dohoda o voľnom obchode.

Prvá obchodná dohoda po brexite

Gabriele Suderová, odborníčka na medzinárodný obchod na austrálskej RMIT University, sa vyjadrila, že dohoda je dobrou správou pre Britániu aj Austráliu.

„Je to skvelá správa pre Spojené kráľovstvo … osobitne preto, že je to prvá dohoda po brexite, ktorú naozaj vytvorili na zelenej lúke, a navyše ju uzavreli v rekordnom čase, len za jeden rok, čo je veľmi, veľmi nezvyčajné pre rokovania o voľnom obchode,“ konštatovala Suderová.

Veľká Británia je pre Austráliu piatym najväčším obchodným partnerom. Suderová očakáva, že dohoda o voľnom obchode s Britániou zväčší austrálsku ekonomiku o 1,3 miliardy austrálskych dolárov (približne 828 miliónov eur) ročne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet