Na hlavný obsah

Premiérom Izraela je Bennett. Novej vláde vyslovili dôveru

Tvorí ju osem strán.

Premiérom Izraela je Bennett. Novej vláde vyslovili dôveru
Nový premiér Izraela Naftali Bennett. Foto: TASR/AP

Izraelský parlament v nedeľu (13. 6.) podľa očakávaní vyslovil dôveru novej koaličnej vláde, ktorú povedie Naftali Bennett z nacionalistickej strany Jamina.

Končí sa tak 12-ročné obdobie, keď stál na čele izraelského kabinetu Benjamin Netanjahu. Izraelské médiá očakávajú, že s odchodom Netanjahua z čelnej pozície nastane posun v izraelskej politike.

Poslanci odsúhlasili novú vládu zloženú z ôsmich strán tesnou väčšinou – pomerom 60 ku 59 hlasom. Naftali Bennett potom zložil prísahu do rotujúcej funkcie predsedu vlády.

V roku 2023 ho má vystriedať Jair Lapid, šéf centristickej strany Ješ Atid. Bennettovi ako novému premiérovi bezprostredne zablahoželal americký prezident Joe Biden.

V osemčlennej koalícii sú tri pravicové, dve centristické a dve ľavicové strany a vôbec prvýkrát v histórii arabská strana UAL. Bennett vedie malú ultranacionalistickú stranu Jamina a izraelská pravica ho kritizuje za to, že bol ochotný vstúpiť do koalície s centristom Lapidom a ľavicou.

Z poslaneckých lavíc Likudu naňho pred hlasovaním o dôvere volali „klamár a zločinec“. Bennett preto zvýšil hlas, keď povedal: „Som hrdý na to, že môžem zasadnúť s ľuďmi rôznych názorov. Vzali sme na seba zodpovednosť v rozhodujúcej chvíli.“ Dodal, že alternatívou k súčasnej vláde bolo usporiadať ďalšie voľby, ktoré by boli piate za dva a pol roka.

Netanjahuova pravicová strana Likud má stále najväčšie zastúpenie v parlamente – po marcových voľbách obsadila 30 kresiel. Vo vláde mala doteraz 17 ministrov, teraz jej podľa doterajších zvyklostí môže ako líderskej strane opozície pripadnúť iba niekoľko parlamentných výborov.

Podľa médií dal doterajší 70-ročný premiér najavo, že mieni zostať na čele Likudu, aj keď bude strana v opozícii. Aby sa zbavil potenciálnych súperov, chce usporiadať čo najrýchlejšie voľby straníckeho vedenia.

Médiá ale tvrdia, že časť Likudu je proti a chce, aby prípadní rivali dostali viac času čeliť Netanjahuovi vo voľbe nového predsedu. Netanjahu bol premiérom bol 15 rokov, z toho posledných 12 po sebe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet