Na hlavný obsah

Prezidentka: Pandémia ukázala naše prednosti i slabiny

Zároveň podtrhla dôležitosť budovania transatlantického partnerstva.

Prezidentka: Pandémia ukázala naše prednosti i slabiny
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v príhovore počas medzinárodnej konferencie Globsec 2021 Bratislava Forum. Foto: SITA

Pandemická situácia vo svete iba zdôraznila potrebu budovania transatlantických vzťahov, ukázala naše prednosti a odhalila slabé stránky. Povedala to slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v utorok (15. 6.) na medzinárodnej konferencii Globsec v Bratislave.

„Nestačí sa rozprávať len o obnove. Musíme začať konverzovať aj o hlbších štrukturálnych zmenách, ktoré sa netýkajú len súčasnej zdravotnej krízy. Sme na začiatku strategických rozhovorov o budúcnosti EÚ a NATO,“ uviedla Čaputová.

Informovala, že pondelňajší (14. 6.) samit NATO ustanovil tón adaptácie Aliancie na nadchádzajúce desaťročie. Aktuálne prebiehajúci samit EÚ a USA zasa formuje budúcnosť transatlantických vzťahov.

Tri lekcie z pandémie

Prezidentka zdôraznila, že pandémia koronavírusu nám zároveň poskytla tri dôležité lekcie. Prvou je potreba priznať si existenciu akejkoľvek krízy, aby boli štáty schopné sa s nimi úspešne vyrovnať a spoločne vnímať realitu diania.

„Práve toto globálne zdieľané vnímanie pandémie a snaha zastaviť ju viedli k mobilizácii bezprecedentných vedeckých a finančných zdrojov,“ povedala.

Druhým ponaučením je dôležitosť zavádzania a dodržiavania pravidiel. „Krajiny, ktoré úspešne bojujú s pandémiou, sú tie, ktoré zaviedli jasné a zrozumiteľné pravidlá a vymáhali ich dodržiavanie,“ dodala Čaputová.

„Preventívne opatrenia schválené v prítomnosti nás spravia odolnejšími k hrozbám budúcnosti,“ vysvetlila s tým, že pripravenosť je rozhodujúca k úspešnému zvládnutiu nasledujúcich kríz a dodala, že práve toto je treťou kľúčovou lekciou.

Pravidlá Európskej únie

Pri určovaní smerovania únie si podľa prezidentky musí EÚ uvedomiť, aké hodnoty reprezentuje, čím je a kam patrí vo svetovom spoločenstve. „Ako EÚ už máme spoločné hodnoty, ktorými sú demokracia, sloboda, právny štát, rovnosť a práva menšín. A máme tiež aj pravidlá, že podkopávanie týchto hodnôt má politické a finančné dôsledky,“ povedala.

Uviedla, že mnohí spochybňujú súčasne nastavené pravidlá. Prezidentka vyzvala na diskusiu o týchto pravidlách, ale „pokiaľ sa nedohodneme na nových pravidlách, mali by sme rešpektovať tie súčasné“.

Podľa Čaputovej by mala Únia upraviť aj spoločnú zahraničnú politiku, pretože „princíp jednohlasnosti v týchto témach často znamená, že Únia nemá spoločný postoj ani k jasným prípadom porušovania ľudských práv“.

V závere dodala, že svet potrebuje politických lídrov, ktorí hľadia do budúcnosti, hľadajú konsenzus a sú zodpovední. „Ak chceme vybudovať lepší svet, musíme si definovať spoločné ciele, spoločné pravidlá a opatrenia na prevenciu budúcich kríz,“ uzavrela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko