Na hlavný obsah

Prezidentka prijala Mičovského demisiu, vymenovala nového ministra pôdohospodárstva

Stal sa ním Samuel Vlčan.

Prezidentka prijala Mičovského demisiu, vymenovala nového ministra pôdohospodárstva
Na snímke zľava minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan a prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok (8. 6.) prijala demisiu Jána Mičovského (OĽANO) a do funkcie ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka vymenovala Samuela Vlčana (nom. OĽANO).

Prezidentka sa exministrovi Mičovskému poďakovala za úsilie, ktoré vynaložil pri riadení rezortu. Podčiarkla, že viedol rezort, ktorý je jedným z najťažších, „pretože si vyžaduje zladiť záujmy mnohých vplyvných skupín.“

„V politických sporoch, a niekedy aj s vlastnými ministrami a poslancami, ste nechali srdce. No myslím si, že so situáciou v rezorte ani vy sám nemôžete byť spokojný,“ uviedla Čaputová.

Vyvodenie politickej zodpovednosti a rozhodnutie podať demisiu v súvislosti s korupčnou kauzou v Slovenskom pozemkovom fonde (SPF) a súvisiacim zadržaním a väzbou bývalej generálnej riaditeľky SPF Gabriely Bartošovej, považuje prezidentka za súlad s očakávaniami, ktoré Mičovského profesionálne aj politické pôsobenie sprevádzajú.

Nový minister Vlčan bude podľa prezidentky musieť v krátkom čase zvládnuť naozaj veľké výzvy. Medzi tie najhlavnejšie podľa nej patrí „personálna stabilizácia ministerstva a jeho rozpočtových a príspevkových organizácií, konsolidácia vzťahov s odbornou verejnosťou a stavovskými organizáciami či nová rezortná stratégia prepojená s investičným a rozpočtovým obdobím EÚ na roky 2021 – 2027.“

Za rozhodujúcu označila tiež reformu štátnych lesov. Poznamenala, že programové vyhlásenie vlády v oblasti pôdohospodárstva, potravinárstva a lesníctva nastavuje priority a potrebné reformy správne, „stále nám však chýba implementácia navrhovaných krokov a opatrení v reálnom čase.“

Nového ministra tiež čaká sfinalizovanie spravodlivého nastavenia poľnohospodárskych platieb a dotácií či rýchle vyriešenie situácie okolo možného odňatia akreditácie Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Podľa prezidentky je tiež potrebné posilniť spracovateľské kapacity a zvýšiť potravinovú sebestačnosť Slovenska.

„Bez funkčnej platobnej agentúry nie je možné splniť stanovené ciele a budúcnosť farmárov môže byť reálne ohrozená,“ upozornila prezidentka.

Krízové riadenie, znalosť pomerov na úrade a manažérsky prístup označila za hlavné atribúty na zvládnutie zložitej situácie v rezorte. „Spolieham sa, že ich pri riadení rezortu nový minister v maximálnej miere uplatníte,“ uzavrela.

Kto je Samuel Vlčan?

Vlčan do obsadenia ministerskej stoličky pôsobil v tíme premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) ako poradca pre pôdohospodárstvo a európske štrukturálne a investičné fondy. Vlani bol tri mesiace štátnym tajomníkom ministerstva pôdohospodárstva, vo funkcii skončil 15. júla minulého roku.

V gescii Samuela Vlčana boli sekcie rezortnej politiky pôdohospodárstva, legislatívy, analýz a výkazníctva, poľnohospodárstva, programov cezhraničnej spolupráce, potravinárstva a obchodu a Inštitút pôdohospodárskej politiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko