Na hlavný obsah

Prezidentka: Smer-SD by nemal mať obavy z rozhodnutia Ústavného súdu

A to ak je presvedčený o ústavnosti referendovej otázky.

Prezidentka: Smer-SD by nemal mať obavy z rozhodnutia Ústavného súdu
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR/AP

Smer-SD by nemal mať dôvod na obavy z výkladu Ústavného súdu (ÚS) SR, ak je presvedčený, že referendová otázka o konaní sa predčasných volieb je v súlade s ústavou. Uviedol to pre TASR v mene hlavy štátu Zuzany Čaputovej jej hovorca Martin Strižinec.

„Ak je strana Smer-SD presvedčená, že referendum s takto položenou otázkou je v súlade s ústavou, tak nemá dôvod obávať sa výkladu Ústavného súdu a ani dôvod útočiť na prezidentku,“ povedal Strižinec.

Fico buď nepozná ústavu, alebo prekrúca fakty, tvrdí prezidentkin hovorca

Predseda Smeru-SD Robert Fico poznamenal, že ak ÚS skonštatuje, že referendová otázka je protiústavná, politickú zodpovednosť za nevyhlásenie referenda bude niesť prezidentka.

Strižinec reagoval, že tento výrok môže znamenať len ústavnú neznalosť alebo účelové prekrúcanie faktov. „Posúdenie, či niečo je v súlade s ústavou alebo nie, je len a len v kompetencii Ústavného súdu, a nie na prezidentke alebo strane Smer-SD,“ podotkol.

Fico na tlačovej konferencii uviedol, že hlava štátu chcela týmto krokom pomôcť vládnej koalícii. V jej vyjadreniach vo veci referenda vníma schizofréniu.

Ďalší z iniciátorov referenda, predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini, tvrdí, že prezidentka sa mala „postaviť na stranu ľudí a rovno to referendum vyhlásiť“. „Rešpektujem, že to podala na Ústavný súd, lebo má na to právo,“ vyhlásil v relácii O 5 minút 12 na RTVS.

Petíciu za referendum o predčasných voľbách podporilo vyše 585 000 ľudí. Občanov sa chcú v referende pýtať, či súhlasia s tým, aby sa skrátilo ôsme volebné obdobie Národnej rady SR tak, aby sa parlamentné voľby vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov referenda.

Petíciu iniciovali opozičný Smer-SD a mimoparlamentný Hlas-SD, pridali sa aj SNS, Socialisti.sk a ďalšie organizácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko