Na hlavný obsah

Prezidentka udelila štátne vyznamenania 24 osobnostiam

Niekoľko ocenení udelila aj in memorian.

Prezidentka udelila štátne vyznamenania 24 osobnostiam
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas slávnostného ceremoniálu udeľovania štátnych vyznamenaní osobnostiam z rôznych oblastí spoločenského života. Foto: TASR

Každý, kto dnes ocenenie dostane, bol a je svojím životom pre všetkých inšpiráciou. V nedeľu (27. 6.) to v príhovore počas odovzdávania štátnych vyznamenaní uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová s tým, že si váži ich prínos pre vlasť.

„Stretli sme sa tu, aby sme spoločne oslávili ľudskú tvorivosť, vytrvalosť, intelekt a nezlomného ducha. Osobnosti, ktoré budú dnes vyznamenané, bojovali za slobodu, pričinili sa o zrod dôležitých demokratických inštitúcií a starajú sa, aby tieto inštitúcie napĺňali svoj zmysel,“ povedala prezidentka.

V príhovore uviedla, že vyznamenania si prevezmú ľudia, ktorých práca robí náš život lepším, pestrejším a znesiteľnejším. „Dnes vzdáme úctu tým, ktorí svoje pevné miesto v spoločnosti potvrdili pri mnohých hodnotových križovatkách a svojím životným postojom ovplyvnili niekoľko generácií,“ povedala Čaputová.

Štátne vyznamenania odovzdala 24 osobnostiam pri príležitosti 28. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Ocenenia dostalo 16 mužov a 8 žien.

Udeľovanie vyznamenaní, najmä štátnych, je významnou formou uznania zásluh občanov SR aj iných štátov. Ide o morálne a spoločenské ocenenie vynikajúcich jednotlivcov, výnimočne aj vojenských útvarov a vojenských zväzkov, ktoré majú zástavu.

Právo udeľovať štátne vyznamenania patrí k tradičným kompetenciám hláv štátov. Štátne vyznamenania sú rady (vyššie) a kríže (nižšie). Prezident udeľuje aj Rad Andreja Hlinku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko