Na hlavný obsah

Prezidentka vyjadrila sústrasť Morave, slovenskí ministri ponúkajú pomoc

Búrky spôsobili v Českej republike obrovské škody.

Prezidentka vyjadrila sústrasť Morave, slovenskí ministri ponúkajú pomoc
Škody, ktoré spáchala búrka v Hodoníne. Foto: facebook/HZS Jihomoravského kraje

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyjadrila sústrasť všetkým postihnutým prírodnou katastrofou, ktorá postihla južnú Moravu. Zároveň ocenila pomoc slovenských zdravotníkov českej strane.

„Vyjadrujem sústrasť všetkým postihnutým prírodnou katastrofou na južnej Morave. Rozsah škôd, materiálnych aj ľudských, je nepredstaviteľný a želám našim susedom veľa sily, ktorú budú potrebovať na vyrovnanie sa s následkami pohromy. Zároveň oceňujem okamžitú pomoc slovenských zdravotníkov postihnutým obciam,“ uviedla hlava štátu v stanovisku.

Pripravení pomáhať sú aj slovenskí vojaci a hasiči

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) sa v súvislosti s prírodnou katastrofou na južnej Morave spojil s českým ministrom vnútra. Slovenskí vojaci sú v prípade potreby pripravení pomôcť zasiahnutým obciam, informoval na sociálnej sieti.

„Aj my prostredníctvom nášho poveternostného ústredia ozbrojených síl sledujeme vývoj situácie. Zdá sa, že sa situácia upokojuje a nebude mať priamy dosah na Slovensko. Nič to nemení na tom, že nás situácia u našich susedov nesmierne mrzí,“ skonštatoval Naď. Minister zároveň ocenil koordináciu medzi ministerstvami zdravotníctva, vnútra a obrany SR a tiež vedenie premiéra SR Eduarda Hegera (OĽANO).

Slovenská strana podľa Naďa do regiónu južnej Moravy vyslala 11 záchranných tímov, hasičov a záchranárov vrátane sanitiek. Viacero slovenských nemocníc blízko hraníc ešte v noci vyjadrilo, že sú pripravené prijať českých pacientov.

Pomoc zároveň ponúkol aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). „Českého ministra vnútra som informoval, že sme pripravení pomôcť akokoľvek budeme vedieť a môcť,“ uviedol. Z Bratislavského a Trnavského kraja krátko po udalostiach už vyrazili viac ako dve desiatky hasičov s hasičskou technikou, smerom na hasičskú stanicu do Kútov, českej strane sú k dispozícii.

Záchranári na južnej Morave v spojitosti so štvrtkovými (24. júna) silnými búrkami zaznamenali obete na životoch a približne 150 zranených. Veľké škody sú hlásené z obce Lužice. V meste Hodonín búrka odniesla strechu športovej haly, poškodila štadión a domov seniorov, v ktorom utrpelo zranenia viacero dôchodcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet