Na hlavný obsah

Prezidentka vymenovala do funkcie predsedu SAV Pavla Šajgalíka

Ide o jeho tretie funkčné obdobie.

Prezidentka vymenovala do funkcie predsedu SAV Pavla Šajgalíka
Na snímke predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala vo štvrtok (3. 6.) do funkcie predsedu Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavla Šajgalíka. Ide o jeho tretie funkčné obdobie, ktoré potrvá do roku 2025. Hlava štátu v príhovore zdôraznila dôležitosť vedy a praje si návrat slovenských odborníkov pôsobiacich v zahraničí naspäť na Slovensko.

Šajgalíkovi prezidentka praje, aby jeho nové funkčné obdobie bolo zo všetkých doterajších najúspešnejšie, pretože „váš úspech potrebuje nielen inštitúcia, ktorú vediete, ale celá krajina.“

Čaputová poukázala, že pred viac ako rokom sa svet ocitol v situácii spojenej s novým koronavírusom. „Vo chvíľach veľkej neistoty sa ukázalo, aké je dôležité, aby republika dokázala nájsť svoje opory,“ povedala prezidentka. Podľa nej je potešiteľné, že takouto oporou sa stala slovenská veda a vedci.

„Vďaka nim sme boli schopní vyvinúť slovenské testy na nový koronavírus, dokázali sme izolovať RNA vírus od slovenských pacientov a dodať ich do európskej centrály,“ uviedla.

Poukázala, že nielen epidemiológovia, ale aj virológovia a iní odborníci, poskytli svoju expertízu v boji s nebezpečným vírusom. „Slovenská veda a slovenskí vedci obstáli v čase pandémie so cťou, čo sa prejavilo aj v raste dôvery zo strany verejnosti,“ povedala.

Zároveň je presvedčená, že by Slovensku veľmi prospelo, keby sa expertíza vedcov začala naplno využívať aj v ďalších oblastiach verejného života a keby sa vedecký prístup viac zohľadňoval aj pri správe krajiny. Podľa nej je dôležité, aby verejnosť vedela, že investície do vedy sú investíciami do našej budúcnosti.

Prezidentka uviedla, že slovenská veda v porovnaní so zahraničím zaostáva v množstve špičkových projektov, ktoré získali napríklad grantovú podporu Európskej rady pre výskum.

„Je smutným faktom, že takejto podpore sa tešia vo väčšom množstve slovenskí vedci, ktorí však nepracujú na Slovensku, ale v zahraničí, pretože tam ich privítali s otvorenou náručou,“ poznamenala.

Zároveň si praje, aby boli nemalé finančné prostriedky z plánu obnovy nasmerované práve do oblasti vedy. „Bolo by skvelé, keby kvalitatívny skok slovenskej vedy nielen vrátil do vlasti našich rodákov, ktorí podávajú špičkové výkony v zahraničí, ale prilákal aj mladé talenty z iných štátov, ktoré by u nás našli vedeckú perspektívu,“ zdôraznila v príhovore Čaputová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko