Na hlavný obsah

Pri brehoch Srí Lanky 12 dní horela loď, teraz sa potápa a hrozí ekologická katastrofa

Plavidlo je naložené tonami kyseliny dusičnej.

Pri brehoch Srí Lanky 12 dní horela loď, teraz sa potápa a hrozí ekologická katastrofa
Na leteckej fotografii vidno dym, ktorý stúpa z horiacej lode neďaleko pobrežia Srí Lanky. Foto: SITA/AP

Pri brehoch Srí Lanky 12 dní horela kontajnerová loď naložená chemikáliami, v utorok (1. 6.) sa začala potápať. Experti sa snažia odtiahnuť ju čo najďalej na otvorené more. Obávajú sa totiž, že ak by klesla pod hladinu na súčasnom mieste, spôsobila by v srílanskej metropole Kolombu a okolí ekologickú katastrofu.

Loď MV X-Press Pearl sa plavila pod singapurskou vlajkou, požiar ju postihol asi 18 kilometrov od Kolomba. Podľa úradov sa vznietili chemikálie, ktoré plavidlo prepravovalo.

Vo viac ako 1 400 kontajneroch viezla 25 ton kyseliny dusičnej a ďalších chemických látok, ktoré boli naložené v Indii. Dvadsaťpäťčlennú posádku, ktorú tvorili okrem iného Filipínci, Číňania, Indovia a Rusi, evakuovali, keď minulý týždeň postihol loď výbuch.

Znečistenie je už viditeľné na srílanských plážach

Požiar už zničil väčšinu nákladu, znečistil okolité vody a dlhý pás obľúbených srílanských pláží. Ropnú škvrnu spozorovali až pri plážach mesta Negombo, ktoré je vyhľadávaným turistickým letoviskom a leží asi 40 kilometrov od Kolomba. V nádržiach lode stále zostávajú stovky ton paliva.

Plavidlo tiež prepravovalo tri kontajnery plastových granúl, ktoré už pokryli 80 kilometrov západného pobrežia Srí Lanky. Plastové perličky predstavujú nebezpečenstvo pre morské živočíchy, ktorí si ich ľahko pomýlia s potravou.

V utorok sa plamene konečne podarilo uhasiť, v stredu (2. 6.) ale zadok plavidla klesol pod vodu. Odtiahnutia lode sa ujala holandská spoločnosť Smit Salvage, ktorá sa špecializuje na vyslobodzovanie plavidiel. „Loď bude pred úplným potopením odtiahnutá čo najďalej od pobrežia,“ vyhlásil hovorca indonézskeho námorníctva Indika de Silva.

Srílanské úrady nehodu vyšetrujú. Podľa úradov bol požiar zrejme spôsobený únikom kyseliny dusičnej, o ktorom posádka vedela, ešte kým loď vstúpila do srílanských vôd, uviedla agentúra AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet