Na hlavný obsah

Pri liečbe covidu pomáha aj krvná plazma ľudí, ktorí ochorenie prekonali

Plazma pomáhala už počas pandémie španielskej chrípky.

Pri liečbe covidu pomáha aj krvná plazma ľudí, ktorí ochorenie prekonali
Na snímke muž počas darovania krvi. Foto: TASR

Krvná plazma pacientov, ktorí prekonali COVID-19, pomáha pri liečbe covidu. Slovenské nemocnice ju podali už desiatkam pacientov s ťažkým priebehom ochorenia. Nejde o novú metódu – krvnou plazmou liečili už počas pandémie španielskej chrípky pred sto rokmi.

Väčšine ľudí, ktorí covid prekonali, vznikne v tele prirodzená ochrana, teda protilátky. Tie potom môžu pomôcť ďalším pacientom. Stačí, ak darujú krv.

Darca absolvuje bežný odber krvi. Z nej potom oddelia plazmu, ktorá sa zmrazí. Vhodný darca by mal byť aspoň dva týždne po prekonaní covidu a v krvi by mal mať dostatočné množstvo protilátok.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Ide nám o to, aby sme posilnili tých pacientov, ktorí sú imunodeficientní. Týka sa to predovšetkým pacientov onkologických a hlavne pacientov s lymfómami,“ hovorí primár Ústavu hematológie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Nových Zámkoch Alexander Varga.

V slovenských nemocniciach podali rekonvalescentnú plazmu desiatkam pacientov v ťažkom stave. Jednou z nich bola aj vedúca transfúznej stanice v Nových Zámkoch, ktorá sa sama s darcami krvi stretáva denne. V decembri ju s ťažkým priebehom ochorenia covid hospitalizovali.

„Bola som 24 hodín na kyslíku, dýchanie bolo veľmi veľmi ťažké. Po celý čas som nekašľala, ale akonáhle mi podali túto plazmu tak sa mi začali tvoriť hlieny,“ uviedla Daniela Meszárosová, ktorá sa vďaka plazme vyliečila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko