Na hlavný obsah

Pri Lučenci likvidujú 7 000 ošípaných, na africký mor upozorňujú aj poľnohospodári

Kafiléria bude zdochliny livkidovať niekoľko dní.

Pri Lučenci likvidujú 7 000 ošípaných, na africký mor upozorňujú aj poľnohospodári
Na ilustračnej snímke chov ošípaných. Foto: TASR

Štátni veterinári začali s likvidáciou viac ako 7 000 ošípaných na družstve v Boľkovciach v okrese Lučenec. Pred týždňom tam testy potvrdili zavlečenie afrického moru ošípaných. Stalo sa to napriek tomu, že farma dodržiavala prísne bezpečnostné opatrenia.

Slovenská poľnohospodárska komora žiada znížiť stavy diviačej zveri, ktorá toto ochorenie prenáša. Slovensko je druhé najhoršie v Európe v počte infikovaných diviakov.

Mor prišiel aj napriek prísnym opatreniam

Farma musí zlikvidovať celý chov, kafilérii tak urobí prácu na niekoľko dní. Ide spolu o 7 400 prasiat. Predseda Družstva Agrospol Boľkovce Rastislav Slocik hovorí, že dodržali všetky bezpečnostné opatrenia.

Zamestnanci sa dokonca pred vstupom na farmu pravidelne sprchovali a prezliekali, ale ani to nestačilo. Slocik hovorí, že tlak na farmu bol veľký, keďže pozitivita bola identifikovaná medzi zverou žijúcou v okolí. „Mohlo sa to stať hmyzom alebo hlodavcom, farmu jednoducho nevieme hermeticky uzavrieť,“ dodal Slocik.

Potvrdený nález zároveň znamená opatrenia pre ďalšie podniky v okolí. Riaditeľka Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Lučenci Elena Kováčiková pre Rádiožunál na Rádiu Slovensko potvrdila, že hygienici už všetkých chovateľov v okolí informovali a vymedzili troj a desaťkilomterové pásma, ochranné pásmo a pásmo dohľadu.

„Ale najdôležitejší je zákaz akéhokoľvek premiestňovania ošípaných z chovov. Ošípané treba držať v izolácii, nepripustiť žiadne návštevy a dezinfikovať, dodala Kováčiková.

Poľnohospodári žiadajú zníženie stavov diviačej zvery

Slovenská poľnohospodárska a potravinová komora (SPPK) vyzýva kompetentných, aby opatreniami znížili stavy diviačej zvery, ktorá túto nákazu prenáša. Podpredseda komory Miroslav Štefček apeluje na rapídne znižovanie a reguláciu množstva diviakov.

Musíme cieľavedome zamerať svoju pozornosť na to, aby sme dokázali uregulovať stavy a aby sme dokázali zachytiť výskyt afirckého moru ošípaných u tejto diviačej zvery,“ uviedol Štefček. Dodal, že kľúčové je vyhľadávať infikované diviaky v okoliach fariem, ktoré sa venujú chovu ošípaných. SPPK žiada aj dôslednejšie aj na na vyhľadávanie uhynutých jeidncov.

Agrorezort reagoval s tým, že s SPPK rokoval ešte minulý týždeň. Ministerstvo poľnohospodárstva súhlasí s tým, aby sa stav diviačej zvery znížil.

„Ministerstvo rokuje aj so spracovateľmi divinového mäsa a obchodnými reťazcami, aby sme zrýchlili a zefektívnili kontroly s cieľom zaistiť, že sa na pulty dostane absolútne kvalitné a čerstvé mäso,“ uviedol agrorezort v písomnom vyjadrení a dodal, že minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO) v tejto súvislosti zriadil pracovnú skupinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko