Na hlavný obsah

Pribudli ďalšie dva prípady delta variantu

Zmeny režimu na hraniciach musí ešte schváliť vláda.

Pribudli ďalšie dva prípady delta variantu
Laborantky testujú vzorky výterov PCR testov na ochorenie COVID-19. Foto: TASR/AP

Slovenské laboratóriá potvrdili ďalšie dva prípady nákazy delta variantom, potvrdili to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) a hlavný hygienik SR Ján Mikas.

„Zachytili ďalšie dva prípady delta variantu sekvenovaním, osoby neboli očkované,“ oznámil minister Lengvarský po rokovaní ústredného krízového štábu. Dobrou správou podľa neho je, že nedochádza k ďalšiemu šíreniu tejto mutácie. „Prípady boli zachytené včas a boli prijaté všetky opatrenia, aby sa delta variant ďalej nešíril,“ dodal s tým, že obidve osoby prišli na Slovensko zo zahraničia.

V tejto súvislosti ministri aj hlavný hygienik vyzvali ľudí, aby sa dali očkovať. „Stále platí, že najlepšou ochranou je očkovanie, preto by som chcel vyzvať ľudí, aby sa dali zaočkovať,“ dodal minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Opatrenia ešte neoznámili

Práve šírenie sa delta variantu v európskych krajinách vzbudzuje obavy pred príchodom ďalej vlny pandémie na Slovensko. Z tohto dôvodu v pondelok (28. 6.) zasadal ústredný krízový štáb, ktorý pripravil uznesenie o novom režime na hraniciach.

Konkrétne opatrenia sa verejnosť dozvie až po stredajšom (30. 6.) rokovaní vlády, ktorá o nich bude rozhodovať. „Predložíme to na vládu a ešte pri diskusii s odborníkmi sa rozhodneme, či to bude platné od prvého alebo piateho júla,“ dodal Lengvarský.

Mikulec zároveň zdôraznil, že na sprísnenie kontrol na hraniciach majú Policajný zbor SR v súčinnosti s Ozbrojenými zložkami SR dostatok síl a prostriedkov. „Sme na to pripravení,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko