Na hlavný obsah

Prísne kontroly na slovensko-rakúskych hraniciach sa končia

Obnovuje sa prevádzka hraničných priechodov.

Prísne kontroly na slovensko-rakúskych hraniciach sa končia
Ilustračná snímka.

Slovensku sa podarilo vyrokovať zrušenie dočasne sprísnených kontrol na štátnych hraniciach s Rakúskom. Vstup na jeho územie však aj naďalej podlieha určitým podmienkam. Napísalo to v utorok (8. 6.) slovenské ministerstvo zahraničných vecí na svojom webe.

„Vzhľadom na priaznivý vývoj pandemickej situácie COVID-19 na Slovensku sa podarilo s Rakúskom vyrokovať opätovné zrušenie sprísnených (policajných) kontrol na hraničných priechodoch so Slovenskou republikou. Prekračovať hranicu je však naďalej možné výlučne na oficiálnych hraničných priechodoch,“ uvádza rezort diplomacie.

Hraničný priechod Jarovce – Kittsee obnovuje svoju 24-hodinovú nepretržitú prevádzku. Od 5.00 h do 24.00 h sa otvára aj priechod Moravský Svätá Ján – Hohenau. A pre výkon poľnohospodárskych a lesníckych prác je v pracovných dňoch v časoch od 8.00 h do 11.00 h a od 15.00 h do 18.00 h otvorený aj hraničný priechod Záhorská Ves – Angern an der March.

Otvárajú sa aj malé hraničné priechody, a to cyklomost Devínska Nová Ves – Schlosshof a pre riečnu dopravu aj Devín – Hainburg.

Slovenské certifikáty uznajú

Ministerstvo zdôrazňuje, že zavedené zdravotné hliadky, ktoré vykonávajú príslušníci rakúskej armády, ostávajú v platnosti. Pre vstup do Rakúska sa vyžaduje buď potvrdenie o zaočkovaní niektorou z vakcín oficiálne uznanou Európskou liekovou agentúrou, potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19, alebo negatívny PCR či antigénový test.

„Na základe oznámenia Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR boli Rakúskou republikou uznané jednotné certifikáty o očkovaní na COVID-19 najnovšie vydávané na Slovensku,“ píše sa na webe rezortu zahraničia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko