Na hlavný obsah

Proti Orbánovmu plánu zriadiť čínsku univerzitu v Budapešti demonštrovali tisíce ľudí

Podľa Orbánových kritikov by to zvýšilo vplyv Číny v Maďarsku.

Proti Orbánovmu plánu zriadiť čínsku univerzitu v Budapešti demonštrovali tisíce ľudí
Demonštranti sa zhromažďujú v centre Budapešti 5. júna 2021 počas protestu proti vládnemu plánu na vybudovanie kampusu čínskej Univerzity Fu-tan v maďarskej metropole. Foto: TARS/AP

Niekoľko tisíc ľudí sa v sobotu (5. 6.) zišlo v maďarskej metropole na demonštrácii proti plánovanému vzniku čínskej univerzity v Budapešti. Jej otvorenie presadzuje premiér Viktor Orbán.

Opozícia sa obáva, že realizácia tohto zámeru prispeje k zvýšeniu vplyvu Číny v Maďarsku, zatiaľ čo vládni politici kritiku označujú za „politickú hystériu“. Demonštrácia proti univerzite bola prvou podobnou akciou od uvoľnenia protiepidemických opatrení.

Je to nadbiehanie Číne, tvrdia kritici

Liberálni odporcovia nacionalistického predsedu vlády Orbána obviňujú z nadbiehania Číne. Navyše si myslia, že čínska univerzita by mohla ohroziť kvalitu vysokoškolského vzdelávania a navyše posilniť vplyv Pekingu nielen v Maďarsku, ale aj v Európskej únii.

„Nesúhlasím s posilňovaním feudálnych vzťahov našej krajiny s Čínou,“ povedal podľa agentúry Reuters 22-ročný študent Patrik, ktorý sa protestu zúčastnil. Podľa neho by finančné prostriedky mali byť využité „na zlepšenie našich vlastných univerzít namiesto na budovanie čínskej“.

Nad hlavami demonštrantov sa objavili aj transparenty s takými nápismi ako „Zrada“. Orbánova vládnuca strana „Fidesz šmahom rozpredáva ubytovanie maďarských študentov a ich budúcnosť, aby do krajiny mohla priviesť elitnú univerzitu čínskej diktatúry“, napísali na Facebooku organizátori protestu.

Vláda zámer obhajuje

Orbán v apríli podpísal dohodu s prezidentom šanghajskej univerzity Fu-tan o vybudovaní kampusu v Budapešti v mieste, kde boli predtým plánované internáty pre maďarských študentov. Vláda tento počin obhajuje s tvrdením, že Fu-tan je inštitúcia svetovej úrovne a jej pobočka v Budapešti by „umožnila, aby sa študenti učili od najlepších“.

Námestník ministra pre inovácie a technológie Tamás Schanda podľa agentúry MTI demonštráciu odmietol ako zbytočnú akciu. Podľa neho ide o „politickú hystériu“ vyvolanú na základe nepodložených klebiet a správ médií.

Primátor Budapešti protestuje po svojom

Proti čínskej univerzite v Budapešti je okrem iných aj primátor maďarskej metropoly Gergely Karácsony, ktorý pochádza z radov liberálnej opozície. V stredu (2. 6.) v tejto súvislosti oznámil pomenovanie štyroch ulíc v okolí miesta, kde by čínsky kampus mal vyrásť.

Ulice by mali niesť názvy „Dalajlámova ulica“, „Ulica ujgurských mučeníkov“ a „Ulice slobodného Hongkongu“. Ďalšie meno má vzdať hold prenasledovanému katolíckemu biskupovi. Peking označuje dalajlámu za nebezpečného separatistu.Moslimskí Ujgurovia podľa Západu čelia v Číne genocíde, Čína ale porušovanie ľudských práv popiera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet