Na hlavný obsah

Rada Európy žiada nezávislé vyšetrovanie smrti Róma v Česku

O život prišiel v sanitke krátko po policajnom zákroku.

Rada Európy žiada nezávislé vyšetrovanie smrti Róma v Česku
Ilustračná snímka. Foto: ihned.cz

Rada Európy (RE) vyzýva na okamžité, dôkladné a nezávislé vyšetrenie smrti Róma v Tepliciach po policajnom zákroku. Uviedol to v stredu (23. 6.) hovorca generálnej tajomníčky RE Daniel Höltgen. Podľa RE sú zábery z incidentu znepokojujúce a vyvolávajú mnoho otázok.

„Rada Európy vyzýva na okamžité, dôkladné a nezávislé vyšetrenie nedávneho úmrtia Róma v Českej republike po tom, čo ho zadržala polícia. Zábery urobené 19. júna v Tepliciach v Česku, ukazujúce zákrok polície proti Rómovi, ktorý neskôr zomrel v sanitke, sú znepokojujúce a vyvolávajú mnoho otázok ohľadom okolností tohto tragického incidentu,“ uviedol vo vyhlásení hovorca Höltgen.

„Rómovia sú najväčšou menšinou v Európe a Rada Európy sa dlhodobo zapája do spolupráce s vládami a rómskou komunitou na ochrane Rómov pred diskrimináciou a na podpore ich integrácie a zapojenia do spoločnosti,“ zdôraznil ďalej hovorca organizácie, ktorá okrem iného usiluje o udržiavanie a rozvoj základných ľudských práv a slobôd.

Policajné násilie

Teplický incident vyvolal pozornosť nielen v Česku, ale aj vo svete a je od začiatku mnohými prirovnávaný k prípadu černocha Georgea Floyda, ktorý zomrel v Spojených štátoch po tom, ako mu policajt niekoľko minút kľačal na krku.

Verejnosť sa o zákroku v Tepliciach dozvedela po tom, ako sa na sociálnych sieťach objavilo amatérske video. Je z neho zrejmé, že sa muž vzoprel a kričal a policajti proti nemu použili donucovacie prostriedky. Podľa serveru romea.cz zasahujúci policajt niekoľko minút kľačal zadržanému Rómovi na krku.

Polícia poprela, že by metóda znehybnenia muža viedla k jeho smrti. Podľa policajného hovorcu pitva vylúčila súvislosť medzi úmrtím a policajným zákrokom, muž bol zrejme pod vplyvom drog a príčinou smrti zrejme bolo predávkovanie.

Na mieste, kde muž v sobotu (19. 6.) po policajnom zákroku zomrel, vzniklo pietne miesto, ku ktorému prichádzajú stovky ľudí, zapaľujú sviečky a kladú kvety.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet