Na hlavný obsah

Rakúsko opäť uvoľňuje opatrenia, respirátory v obchodoch nebudú povinné

Ľudia si budú môcť zatancovať aj na diskotéke.

Rakúsko opäť uvoľňuje opatrenia, respirátory v obchodoch nebudú povinné
Na snímke bývalý rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Foto: TASR/AP

Rakúsko od 1. júla ruší vďaka priaznivému vývoju koronavírusovej pandémie povinnosť nosiť respirátory FFP2 vo verejnej doprave a obchodoch, zostane len v nemocniciach a opatrovateľských domoch.

V uzavretých priestoroch však zostane povinnosť mať zakryté dýchacie cesty aspoň rúškami. Veľké akcie budú takmer bez obmedzení, povolia napríklad aj tanec v kluboch či popíjanie na bare. Oznámili to vo štvrtok (17. 6.) rakúski vládni činitelia na čele s kancelárom Sebastianom Kurzom, podľa ktorého je situácia okolo epidémie koronavírusu „oveľa lepšia“ ako sa čakalo.

Sedemdňová incidencia, teda počet novoinfikovaných na 100 000 obyvateľov za uplynulý týždeň, je teraz v Rakúsku na hodnote okolo 15, povedal Kurz, ktorý tiež vyzdvihol pokrok pri očkovaní a testovaní. Za stredu (16. 6.) hlási deväťmiliónová krajina 179 nových prípadov nákazy a tri úmrtia súvisiace s covidom.

Diskotéka len s potvrdením

Od začiatku júla tak bude v Rakúsku možné napríklad zájsť si zatancovať na diskotéku za predpokladu, že sa dotyčný preukáže očkovacím certifikátom, negatívnym testom alebo prekonaním ochorenia COVID-19. Zatiaľ majú v týchto podnikoch platiť kapacitné obmedzenia, ale 22. júla zrušia aj tie.

Od 1. júla bude možné posedieť si v reštaurácii bez rúška. V prostriedkoch verejnej dopravy, na uzavretých verejných miestach, v obchodoch či múzeách bude namiesto respirátorov možné nosiť len obyčajné rúška.

V oblasti gastronómie bude 22. júla zrušená povinnosť registrácií, uviedla vo štvrtok rakúska ministerka turistického ruchu Elisabeth Köstingerová.

Výrazne sa uvoľnia aj podmienky organizovania veľkých kultúrnych a športových podujatí. Od 1. júla sa budú môcť konať bez kapacitných obmedzení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet