Na hlavný obsah

Regulácia v podnikaní bude postupne klesať, oznámil Sulík

Podľa ministra je veľká časť z pravidiel a noriem zbytočná.

Regulácia v podnikaní bude postupne klesať, oznámil Sulík
Na snímke minister hospodárstva Richard Sulík. Foto: TASR

Regulácia v podnikaní bude postupne klesať. Uviedol to v utorok (1. 6.) na brífingu vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulíka (SaS), za účasti štátneho tajomníka Ministerstva hospodárstvo (MH) SR Jána Oravca, pri predstavení pravidla „1 in – 2 out“. To znamená, že pri zavedení jedného regulačného pravidla do legislatívy v podnikaní budú musieť byť zrušené dve pravidlá.

„Aj pravidlo ‚1 in – 2 out‘ je forma regulácie, ale to je tá dobrá forma regulácie, pretože v sebe obsahuje automatizmus, že z dlhodobého pohľadu bude množstvo regulácií klesať. Aby som bol presný, množstvo záťaže vo finančnom vyjadrení bude klesať. Aj tento krok má prispieť k tomu, že Slovensko opäť bude v rebríčkoch (konkurencieschopnosti) stúpať, po tom čo v nich roky klesalo,“ spresnil Sulík.

Minister hospodárstva označil dnešný deň za sviatok debyrokratizácie a deregulácie. Normy podľa neho väčšinou tvoria úradníci, ktorí nemajú dostatok skúseností s reálnym životom. „Určite sa snažia, ale dobré úmysly dláždia cestu do pekla,“ myslí si. Realita je podľa neho taká, že svet je preregulovaný, máme obrovské množstvá pravidiel, pričom je veľká časť z nich zbytočná a niektoré dokonca škodlivé.

Podľa Oravca bude pravidlo „in – out“ fungovať tak, že od 1. júna do 31. decembra 2021 sa bude uplatňovať vo forme „1 in – 1 out“. Vo forme „1 in – 2 out“ sa bude princíp uplatňovať od roku 2022, respektíve už v roku 2021, ak nejaký zákon nadobudne platnosť v tomto roku a účinnosť až od budúceho roku.

Pravidlo „1 in – 2 out“ sa podľa Oravcových slov nemá vynucovať pod hrozbou sankcie. „Cieľom celej snahy ‚1 in – 2 out‘ je zmeniť mentálne nastavenie našich úradníkov, ktoré je také, že na vyriešenie nejakého problému treba zaviesť alebo novelizovať nejaký zákon. To my chceme zmeniť,“ priblížil Oravec.

„My budeme pracovať s úradníkmi na ministerstvách, ktorí pripravujú tzv. doložky vplyvov (k zákonom) a budú pripravovať aj návrhy svojho ministerstva na ‚in – out‘ v rámci ich kompetencie,“ avizoval štátny tajomník. Regulácia, jej zvýšenie alebo zníženie, sa bude podľa jeho slov ročne vyhodnocovať.

Oravec dodal, že výnimkou z pravidla „1 in – 2 out“ budú dane a odvody, ako aj opatrenia súvisiace s pandémiou nového koronavírusu. „Najväčšia výnimka sú, samozrejme, dane a odvody. Ale pokiaľ ide o administratívne náklady súvisiace s platením daní, tak na toto sa pravidlo ‚1 in – 2 out‘ už vzťahuje,“ doplnil.

Oravec avizoval, že balíček na znižovanie administratívnej záťaže „Kilečko 2“ rezort hospodárstva oznámi ešte v roku 2021. S balíčkom „Kilečko 3“ chce rezort prísť v roku 2022.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko