Na hlavný obsah

Remišová: Na mimoriadny snem strany momentálne nevidím dôvod

Škoda sa už udiala a strana je rozštiepená, tvrdí.

Remišová: Na mimoriadny snem strany momentálne nevidím dôvod
Na snímke predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. Foto: TASR

Ak sa mal uskutočniť mimoriadny snem strany Za ľudí, tak s cieľom zachovania jednoty v strane, na čo je už teraz neskoro, uviedla v stredu (9. 6.) predsedníčka najmenšej koaličnej strany Veronika Remišová.

„Čo sa týka nejakého rýchleho zvolania snemu, momentálne na to nevidím dôvod. V tomto období nevidím zmysel ďalej traumatizovať a polarizovať stranu,“ uviedla Remišová. Dodala, že riadny snem strany je naplánovaný na august 2022 a nie je dôvod, aby sa neuskutočnil.

Snahy o zachovanie jednoty v strane považuje Remišová za ukončené odchodom skupiny poslancov okolo Márie Kolíkovej (Za ľudí) z rokovania predsedníctva strany a ich následné oznámenie vzniku frakcie.

Škoda sa už podľa nej udiala, zmysluplné je teraz viesť „hlbokú vnútrostranícku diskusiu až na úroveň okresov a členov“. Takúto diskusiu chce aj sama iniciovať.

Rozdelil ich pohľad na predčasné voľby

Predsedníčka Za ľudí tiež priblížila dôvod rozporov medzi ňou a ministerkou spravodlivosti počas koaličnej krízy. Kým pre Remišovú boli predčasné voľby „hrubou červenou čiarou“, Kolíková ich považovala za „prijateľné riziko, ktoré treba podstúpiť“.

Remišová videla v predčasných voľbách možnosť návratu vlády Smeru-SD a podotkla, že rozdielny postoj vychádzal aj z rozdielnych prípadov političiek. Remišová bola počas vlád Smeru-SD v opozícii, Kolíková bola, naopak, štátnou tajomníčkou na ministerstve spravodlivosti v rokoch 2016 – 2018. „Pre ňu je tá zóna komfortu vláda Smeru-SD, pre mňa nie,“ podčiarkla.

„To spôsobilo, že aj v tomto momente mi frakcia pani Kolíkovej vyčíta postup pri vládnej kríze,“ dodala s tým, že v konečnom dôsledku boli podmienky strany Za ľudí počas vyjednávania s partnermi prijaté.

Doplnila, že nominácia Tomáša Lehotského (Za ľudí) na podpredsedu NR SR bude stiahnutá, kým sa situácia v strane nevyrieši.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko