Na hlavný obsah

Remišová stiahla nomináciu Lehotského na podpredsedu parlamentu

Reaguje tak na dianie na utorkovom predsedníctve strany.

Remišová stiahla nomináciu Lehotského na podpredsedu parlamentu
Poslanec NR SR za stranu Za ľudí Tomáš Lehotský. Foto: SITA

Poslanec Tomáš Lehotský už nebude kandidátom strany Za ľudí na post podpredsedu Národnej rady (NR) SR. Pred stredajším (2. 6.) rokovaním vlády to oznámila ministerka pre investície a predsedníčka najmenšej koaličnej strany Veronika Remišová.

„Koaličným partnerom som oznámila, že keďže vznikla nejaká frakcia s cieľom rozbíjať stranu, tak pán Lehotský nie je kandidátom strany Za ľudí na podpredsedu národnej rady,“ uviedla Remišová a ubezpečila, že nejde o jej osobnú pomstu.

Jej vyjadrenie prišlo deň po spornom predsedníctve strany, z ktorého časť členov odišla po tom, ako vyslovila Remišovej nedôveru, vyjadrila svoju podporu Márii Kolíkovej a oznámila vytvorenie frakcie.

Vicepremiérka zopakoval, že je otvorená diskusii v strane a chce v nej dosiahnuť jednotu a zmier. „Myslím si, že nie je momentálne namieste, aby sa strana ako my venovala straníckym bojom o predsednícku stoličku,“ uviedla a dodala, že vojna, ktorú vyvolala Kolíková, je pre stranu zničujúca.

Návrh zatiaľ nebol stiahnutý, tvrdí Kolíková

Kolíkovú toto rozhodnutie veľmi prekvapilo. Podľa nej ide o opak toho, čo deklaruje líderka strany – že chce spájať. „Na Lehotskom sa jednotne zhodol poslanecký klub. Ten neprehodnotil svoje stanovisko k dnešnému dňu. Nevidím dôvod, aby takýto návrh bol stiahnutý a podľa mojich vedomostí ani stiahnutý zatiaľ nie je,“ skonštatovala ministerka spravodlivosti.

Je presvedčená, že bude o tom v koalícii debata. Podľa nej sa nik z členov strany nevyjadril tak, že z nej odchádza.

Zvoliť ho mali už minulý piatok

Lehotský bol kandidátom strany na túto funkciu po rezignácii Juraja Šeligu. Poslanci o ňom hlasovali v tajnom hlasovaní minulý piatok (28. 5.) a hoci voľbe prechádzala dohoda v koalícii, na zvolenie do funkcie mu chýbal jeden hlas. Predstavitelia Za ľudí v piatok rázne hovorili o tom, že budú presadzovať čo najrýchlejšie zopakovanie voľby s opätovnou nomináciou Lehotského.

Remišová ale v aktuálnej situácii uviedla, že „nemá zmysel“ nominovať do tejto funkcie niekoho, kto je „na odchode“. Človek, ktorý bude vymenovaný za podpredsedu NR SR, bude spomedzi členov Za ľudí v najvyššej ústavnej funkcii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko