Na hlavný obsah

Reštrikcie zaviedla ako prvá, teraz Kalifornia ruší takmer všetky opatrenia

Z niektorých ľudí sa stanú milionári.

Reštrikcie zaviedla ako prvá, teraz Kalifornia ruší takmer všetky opatrenia
Opatrenia proti koronavírusu v Kalifornii, USA. Foto: SITA/AP

Kalifornia, ktorá zhruba pred 15 mesiacmi zavádzala ako prvá z amerických štátov plošnú uzáveru v reakcii na šírenie koronavírusu, ruší takmer všetky reštrikcie spojené s pandémiou.

Vysiela signál

Vedenie najľudnatejšieho štátu v USA vyhlásilo utorok (15. 6.) „veľkým znovuotvorením“ a od polnoci miestneho času (09.00 h SELČ) tam zrušilo obmedzenia týkajúce sa reštaurácií, barov, supermarketov, posilňovní, športových štadiónov a ďalších podnikov.

Zaočkovaní ľudia tiež môžu v podstate všade odložiť rúška, hoci ich nosenie môžu naďalej vyžadovať jednotlivé okresy či podniky.

Kalifornia chce podľa agentúry AP pred začiatkom leta vyslať signál, že sa tamojší život vracia k normálu. Do štátu pritom začína opäť lákať aj turistov, ktorým nanovo umožňuje vstup napríklad zábavný park Disneyland.

Očkovacia lotéria

Guvernér Gavin Newsom na oslavu znovuotvorenia urobí navyše z niektorých obyvateľov milionárov. V televíznom špeciále sa totiž chystá vyžrebovať desať ľudí, ktorí už dostali aspoň prvú dávku očkovania proti covidu-19.

Každý vyžrebovaný dostane výhru 1,5 milióna dolárov. Losovanie je vyvrcholením najväčšej podobnej lotérie v USA. Kalifornia pri nej rozdávala celkovo 116 miliónov dolárov (2,4 miliardy korún) v snahe dostať k očkovaniu čo najväčší počet ľudí. Výhercovia získajú nárok na prevzatie výhry v momente, keď si nechajú aplikovať druhú dávku vakcíny.

Núdzový stav ostáva v platnosti

Uvoľnenie však neznamená, že by pandémia úplne skončila, upozorňuje vo svojich vystúpeniach Newsom, ktorý preto tiež zatiaľ necháva v platnosti núdzový stav.

Ľudia budú musieť na podujatiach pre vyše 5 000 ľudí ukázať očkovací preukaz alebo negatívny test. Nezaočkovaní by mali naďalej nosiť rúška, úrady to však nebudú vymáhať.

Pre všetkých naďalej platí potreba zakrývať si ústa a tvár vo verejnej doprave, na letiskách, v nemocniciach a v školách.

V Kalifornii dostalo podľa údajov denníka The New York Times aspoň prvú dávku vyše 72 % ľudí starších ako 18 rokov, plne zaočkovaných je 58 % dospelých.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet