Na hlavný obsah

Ruské úrady stupňujú tlak na opozíciu, polícia vykonala razie u aktivistov

Čistky vraj súvisia s blížiacimi sa parlamentnými voľbami.

Ruské úrady stupňujú tlak na opozíciu, polícia vykonala razie u aktivistov
Foto: TASR/AP

Ruská polícia v utorok (1. 6.) prehľadala domy, chaty a kancelárie viacerých opozičných aktivistov po tom, čo v pondelok (31. 5.) večer zadržala bývalého riaditeľa opozičného hnutia Otvorené Rusko Alexeja Pivovarova, keď chcel odletieť z Petrohradu do Varšavy. Informovala o tom agentúra AFP.

„Prehľadali moju chatu blízko Kolomny a razie vykonali aj u môjho bývalého spolupracovníka Alexandra Solovjova a manažéra mojej kampane Vitalija Venediktova. Oficiálny dôvod nepoznám,“ napísal na sociálnej sieti opozičný politik a bývalý poslanec Dmitrij Gudkov.

Jeho otec, tiež niekdajší poslanec Štátnej dumy Gennadij Gudkov, mu povedal, že policajti tiež vnikli do jeho starej kancelárie, „hoci tam už osem rokov nič nie je.“ Podľa neho išlo o „odplatu voči celej rodine Gudkovcov.“

V pondelok (31. 5.) večer ruská polícia zadržala na petrohradskom letisku Pulkovo niekdajšieho šéfa hnutia Otvorené Rusko Alexeja Pivovarova. Podľa jeho tímu polícia v noci na utorok (1. 6.) prehľadala jeho byt, je vyšetrovaný pre spoluprácu s nežiaducou organizáciou a mali by ho prepraviť do juhoruského Krasnodaru.

Ruské úrady začali pred septembrovými voľbami tvrdo potláčať aktivity kritické voči Kremľu. Súčasťou tohto ťaženia proti odporcom prezidenta Vladimira Putina je aj návrh zákona, ktorý zakazuje poslaneckú kandidatúru členom organizácií vyhlásených za extrémistické či teroristické. Normatívny akt, ktorý ruskí poslanci schválili v prvom a druhom čítaní, je namierený hlavne proti hnutiu okolo uväzneného opozičného politika Alexeja Navaľného, pokladaného za hlavného Putinovho kritika a protivníka na domácej scéne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet