Na hlavný obsah

Rusko by mohlo viac zatlačiť na Bielorusko, odkázal Michel Putinovi

Môže zohrať dôležitú rolu pri mierovom riešení, myslí si.

Rusko by mohlo viac zatlačiť na Bielorusko, odkázal Michel Putinovi
Na snímke zľava predseda Európskej rady Charles Michel a ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Súčasný stav vzťahov medzi Európskou úniou a Ruskom a ich ďalšie zhoršenie nie sú v záujme žiadnej z oboch strán. Uviedol to v pondelok (7. 6.) predseda Európskej rady Charles Michel počas telefonického rozhovoru s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Tlačová agentúra Belga v tejto súvislosti pripomenula, že k telefonickému rozhovoru došlo necelý mesiac po májovom mimoriadnom samite EÚ, na ktorom 27 šéfov vlád a štátov odsúdilo „nezákonné, provokatívne a destabilizujúce“ aktivity Ruska.

Vzťahy EÚ a Ruska

Politické vzťahy medzi Úniou a Ruskom budú predmetom debát premiérov a prezidentov členských krajín aj počas nadchádzajúceho júnového samitu EÚ (24. až 25. 6.).

Vzťahy s Ruskom, ktoré sa zhoršili po zadržaní a uväznení ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, poznačilo aj súčasné vyhlásenie o zblížení sa Ruska s Bieloruskom po odklonení civilného lietadla na trase Atény – Vilnius a zadržaní bieloruského opozičného novinára Ramana Prataseviča na letisku v Minsku.

Podpora mierového riešenia

„Súčasná situácia a jej zhoršenie nie sú v záujme žiadnej zo strán,“ povedal Michel počas rozhovoru Putinovi. Podľa zdrojov z Európskej rady sa ich telefonický rozhovor týkal aj situácie v Bielorusku.

Michel naznačil, že Moskva by mohla viac zatlačiť na Bielorusko pre upokojenie situácie v tejto krajine. „Rusko môže zohrať dôležitú úlohu pri podpore mierového riešenia krízy,“ odkázal Michel ruskému prezidentovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet