Na hlavný obsah

Rusko hlási najvyšší počet úmrtí v súvislosti s covidom od vypuknutia pandémie

Epidemická situácia sa v krajine nezlepšuje.

Rusko hlási najvyšší počet úmrtí v súvislosti s covidom od vypuknutia pandémie
Na snímke zdravotníci prevážajú na nosidlách pacienta s podozrením na koronavírus do nemocnice v Moskve. Foto: TASR/AP

Rusko v pondelok 28. júna zaznamenalo nový najvyšší počet úmrtí počas jedného dňa súvisiacich s chorobou COVID-19, keď zomrelo 652 ľudí. Informoval o tom operatívny štáb, ktorý epidemické štatistiky v krajine eviduje a každý deň o nich informuje. Podľa jeho údajov tak celkový počet mŕtvych v krajine stúpol na 134 545.

Epidemická situácia v Rusku po zhoršení stále nejaví známky možného skorého obratu k lepšiemu, vyplýva zo zverejňovaných údajov. Denné prírastky osôb infikovaných koronavírusom sa ďalej držia nad hranicou 20 000. V pondelok pribudlo 20 616 potvrdených prípadov. Od začiatku pandémie sa tak v krajine s približne 146 miliónmi obyvateľov počet infikovaných priblížil k hranici 5,5 milióna.

Najvyššie denné údaje o úmrtiach majú naďalej dve najväčšie ruské mestá. V Moskve v pondelok zomrelo 121 pacientov, čím smutná bilancia ruskej metropoly od začiatku pandémie stúpla na 22 331. V Petrohrade covidu podľahlo ďalších 119 ľudí a celkový údaj sa zvýšil na 16 235.

Na snímke sedemdňový priemer prírastku nových prípadov koronavírusu v Rusku od vypuknutia pandémie.Foto: ourworldindata.org
Foto: ourworldindata.org

Médiá v súvislosti s údajmi operatívneho štábu o celkovom počte zosnulých pripomínajú, že ruský štatistický úrad len do konca tohto apríla napočítal zhruba 270 000 úmrtí spojených s covidom. Do svojej štatistiky totiž zahŕňa aj osoby, u ktorých sa koronavírus preukázal až posmrtne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet