Na hlavný obsah

Rusko hlási vyše 20 000 nových prípadov. Dôvod? Delta a málo zaočkovaných

Krajina za uplynulý deň eviduje tiež 568 úmrtí na covid.

Rusko hlási vyše 20 000 nových prípadov. Dôvod? Delta a málo zaočkovaných
Zdravotníci privážajú pacienta s príznakmi ochorenia COVID-19 do nemocnice na okraji Moskvy. Foto: TASR/AP

Rusko počas uplynulých 24 hodín zaznamenalo 20 182 nových prípadov infekcie koronavírusom a 568 úmrtí pacientov s covidom. Oznámili to tlačové agentúry s odvolaním sa na vládny operatívny štáb. O deň skôr to bolo 17 594 nových prípadov a 548 úmrtí. „Je to prvýkrát od 24. januára, keď počet novozistených prípadov presiahol 20 000,“ napísala agentúra TASS.

Od začiatku pandémie sa nakazilo takmer 5,39 milióna Rusov, z ktorých podľa operačného štábu 131 463 nákaze podľahlo. Ruský štatistický úrad udáva výrazne vyšší počet obetí, čo úrady vysvetľujú tým, že štatistici započítavajú aj mŕtvych, u ktorých nákazu zistili až po smrti.

Rast počtu nových prípadov v poslednom čase úrady podľa agentúry Reuters pripisujú variantu delta, ako aj slabému pokroku v očkovaní populácie proti covidu. Z približne 146 miliónov Rusov sa očkovať doteraz nechalo asi 20 miliónov.

Príkazy, tresty aj odmeny

Urýchliť očkovanie sa úrady snažia príkazmi, trestami aj odmenami. Napríklad moskovským podnikateľom, ktorí doteraz nenechali zaočkovať 60 percent svojich zamestnancov, hrozí pozastavenie práce firmy na dobu až 90 dní, upozornila agentúra Interfax s odvolaním sa na operatívny štáb.

Pracovníka, ktorý sa odmietne nechať očkovať, má zamestnávateľ podľa úradov poslať na neplatenú dovolenku, za ktorú mu neprináleží ani plat, ani nárok na dovolenku, aj keď v individuálnych prípadoch môže zamestnávateľ tiež ponúknuť prácu z domova.

Víťazka bytu

Povinné očkovanie sa podľa nariadenia moskovskej hlavnej hygieničky vyžaduje od najmenej 60 percent pracovníkov obchodov, podnikov verejného stravovania, dopravy a služieb.

V Ufe vyžrebovali víťazku lotérie usporiadanej na podporu očkovania proti covidu. Majiteľkou „superceny“ v podobe jednoizbového bytu sa stala Tamara z Ufy, ktorá sa nechala zaočkovať 28. mája v mestskej nemocnici, uviedol Interfax. Ďalších desať výhercov dostalo „šikovný telefón“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet