Na hlavný obsah

Ruský parlament zakázal ľuďom okolo Navaľného kandidatúru vo voľbách

Sú na zozname extrémistov.

Ruský parlament zakázal ľuďom okolo Navaľného kandidatúru vo voľbách
Na snímke vľavo Leonid Volkov a vpravo ruský opozičník Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Horná komora ruského parlamentu (Rada federácie) schválila v stredu (2. 6.) zákon zakazujúci „extrémistom“ kandidovať vo voľbách. Informovala o tom agentúra AFP.

Prijatá legislatíva znemožní volebnú kandidatúru vedúcim predstaviteľom, sponzorom a radovým členom organizácií, ktoré v krajine oficiálne označia za extrémistické.

Ruské úrady v máji zaradili na zoznam extrémistických organizácií aj regionálne štáby, ktoré založil opozičný politik Alexej Navaľnyj pre potreby svojej kampane pred poslednými prezidentskými voľbami, i keď mu Ústredná volebná komisia napokon neumožnila kandidovať.

Dolná komora ruského parlamentu prijala predmetný návrh v stredu 26. mája. Po prijatí novej legislatívy by mali lídri organizácií označovaných ruskými úradmi za extrémistické päť rokov zakázané kandidovať za poslancov.

Pôvodný návrh zákona hovoril o zákaze byť volený iba do Štátnej dumy, ale v druhom čítaní, ktoré prebehlo 25. mája, znenie zákona zmenili a doplnili tak, aby zakazoval účasť takýchto ľudí na voľbách na akejkoľvek úrovni.

Kritici namietali, že zákon je namierený proti stúpencom opozičného politika Navaľného. Ten si v súčasnosti odpykáva trest odňatia slobody vynesený v kauze Yves Rocher.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet