Na hlavný obsah

Ruský veľvyslanec Antonov sa vracia do USA

Návrat veľvyslancov dohodli Putin s Bidenom.

Ruský veľvyslanec Antonov sa vracia do USA
Na snímke ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov. Foto: TASR/AP

Ruský veľvyslanec vo Washingtone Anatolij Antonov odletel v nedeľu (20. 6.) naspäť do Spojených štátov so slovami, že dúfa vo vybudovanie „rovnocenných a pragmatických“ vzťahov.

Vyjadril sa tak v súvislosti so stredajším (16. 6.) summitom prezidentov USA a Ruska vo švajčiarskej Ženeve, ktorý bolo zameraný na zníženie napätia medzi oboma krajinami, píše tlačová agentúra AFP.

Antonov sa vracia s „optimistickou náladou“

Lietadlo prevážajúce ruského veľvyslanca Antonova, ktorého po výraznom zhoršení vzťahov s USA povolali v marci na konzultácie do vlasti, odštartovalo v nedeľu o 08.20 h SELČ z moskovského letiska Šeremetievo a smerovalo do New Yorku. Odtiaľ Antonov odcestuje do Washingtonu, uviedli ruské tlačové agentúry.

„Vzhľadom na výsledky stretnutia oboch prezidentov (Joea Bidena a Vladimira Putina) počítam s konštruktívnou prácou s mojimi americkými kolegami na budovaní rovnocenných a pragmatických vzťahov,“ povedal Antonov pre ruskú štátnu tlačovú agentúru RIA Novosti. Dodal, že má „optimistickú náladu“.

Ruský prezident Putin v stredu po summite s americkým prezidentom Bidenom v Ženeve oznámil, že Moskva a Washington sa dohodli na návrate svojich veľvyslancov.

Komplikované diplomatické vzťahy

Diplomatické vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom sa po nástupe Bidena do Bieleho domu takmer úplne prerušili, keď Biden obvinil Kremeľ zo zasahovania do amerických prezidentských volieb a z podnikania počítačových útokov.

Po tom, čo Biden prirovnal Putina k „zabijakovi“, Rusko urobilo zriedkavý krok a veľvyslanca Antonova povolalo domov, ale zároveň oznámilo, že aj americký veľvyslanec John Sullivan v Moskve sa musí vrátiť do Washingtonu.

Sullivan odišiel z Moskvy v apríli a obe krajiny vzájomne oznámili sériu odvetných sankcií a vyhostenie diplomatov.

Aj veľvyslanec USA sa vráti do Moskvy

Túto sobotu (19. 6.) aj veľvyslanec Spojených štátov Sullivan na twitteri napísal, že sa čoskoro vráti do Moskvy. „Po dôležitom summite (prezidentov) sa teším na skorý návrat do Moskvy, kde budem viesť silný tím pracovníkov americkej ambasády v Rusku. Budeme implementovať Bidenovu politiku naznačenú v Ženeve v oblasti strategickej stability, ľudských práv, ako aj stabilných a predvídateľných vzťahov s Ruskom,“ uviedol Sullivan.

Rusko v máji oficiálne označilo USA za „nepriateľský“ štát a zakázalo ich veľvyslanectvu zamestnávať ruských občanov. Ďalšou krajinou na tomto ozname je už len Česká republika.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet