Na hlavný obsah

Samit G7 v Cornwalle sprevádzajú protesty, v pohotovosti sú tisíce policajtov

Do ulíc blízkych miest vyšli aktivisti.

Samit-summit-G7-Carbis-Bay-Cornwall
47. samit G7 v letovisku Carbis Bay v britskom Corwalle. Zľava: kanadský premiér Justin Trudeau, predseda Európskej rady Charles Michell, americký prezident Joe Biden, japonský premiér Jošide Suga, britský premiér Boris Johnson, mierne za ním taliansky premiér Mario Draghi, francúzsky prezident Emmanuel Macron, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a nemecká kancelárka Angela Merkelová. (11. júna 2021)Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Vysoké oceľové bariéry, kordóny policajtov a najrôznejšie formy protestov sa stali súčasťou anglického grófstva Cornwall, kde sa v piatok 11. júna o 15.00 h začal trojdňový samit krajín G7.

Podľa agentúry Reuters na juhozápad Anglicka prichádzajú ľudia demonštrovať za tvrdší postup proti klimatickej zmene, proti covidu aj chudobe vo svete. O poriadok sa v zálive Carbis Bay a okolí letoviska starajú tisíce policajtov.

V susednom mestečku St. Ives sa dopoludnia konal protest organizovaný skupinou Extinction Rebellion (Rebelia proti vyhynutiu), ktorá dlhší čas presadzuje razantné ekologické opatrenia.

Na zhromaždenie prišli stovky ľudí, ktorí mali v pláne vydať sa na pochod do centra obce, píše spravodajská spoločnosť BBC.

Nafukovací Biden aj Johnson

Boj proti klimatickej zmene je medzi hlavnými témami začínajúceho samitu, podobne ako pandémia koronavírusu, ekonomická obnova po pandémii či zdanenie ziskov globálnych firiem.

„Lídri niektorých najbohatších krajín sveta sa stretávajú v malebnom Cornwalle a rovnako aj desiatky aktivistických skupín, ktoré chcú získať publicitu pre svoje ciele a vyslať správu západným politickým elitám,“ opisuje Reuters.

Pritiahnuť pozornosť sa rôzne hnutia snažia mnohými spôsobmi, napríklad nafukovacími podobizňami amerického prezidenta Joea Bidena a britského premiéra Borisa Johnsona a tiež najrôznejšími kostýmami.

Na jednej z pláží pri dejisku vrcholnej schôdzky vznikol obrí obrázok s tvárou Bidena, Johnsona a ďalších lídrov s nápisom „zdieľajte vakcíny, uvoľnite patenty“.

Výzva súvisí s ohlásenými plánmi členských krajín G7 darovať stámilióny dávok proticovidových vakcín chudobnejším regiónom.

Polícia odkázala, že nie je naivná

Niektorí aktivisti podporujúci globálny boj proti chudobe považujú oznámené iniciatívy za nedostatočné a volajú po rýchlejšom zdieľaní vakcín, ako aj po pozastavení patentov na ich výrobu.

„Stále nám tu zúri globálna pandémia, nemôžeme šetriť s vodou, keď ešte požiar nie je pod kontrolou,“ cituje BBC Liz Wallaceovú z medzinárodného hnutia ONE.

Podľa Reuters už strážcovia zákona oznámili zatknutie siedmich ľudí po tom, ako zastavili dve autá, ktoré do dejiska samitu viezli farby, dymovnice a megafóny.

„Naďalej podporujeme umožnenie bezpečných a legálnych protestov, ale kriminálne aktivity a narúšanie verejného poriadku nebude tolerované,“ upozornila polícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet