Na hlavný obsah

Samit USA-Rusko: Putin mieri na ďalšie stretnutie s americkým prezidentom

Na rusko-americkom samite chýbal od roku 2001 len raz.

Samit USA-Rusko: Putin mieri na ďalšie stretnutie s americkým prezidentom
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Vo Švajčiarsku sa v stredu 16. júna uskutoční samit lídrov Spojených štátov a Ruska. V honosnom sídle z 18. storočia v Ženeve s výhľadom na jazero sa zídu americký prezident Joe Biden a ruský prezident Vladimir Putin.

Lídri USA a Ruska sa na neutrálnej švajčiarskej pôde zídu po 36 rokoch. Naposledy tam v roku 1985 rokovali ich predchodcovia – americký prezident Ronald Reagan a vtedajší šéf Kremľa Michail Gorbačov.

Pre Bidena ako prezidenta pôjde o prvú schôdzku so šéfom Kremľa. Na poste amerického viceprezidenta sa už s Putinom stretol v roku 2011 v Moskve.

Prehľad najdôležitejších oficiálnych rusko-amerických samitov od vzniku Ruskej federácie.

21. marec 1997 Clinton-Jeľcin (Fínsko – Helsinki)

Dvojica sa zišla aj o štyri roky neskôr v hlavnom meste Fínska. Samit v Helsinkách bol považovaný za jedno z najdôležitejších americko-ruských rokovaní od konca studenej vojny.

K napätým rusko-americkým vzťahom prispievala vtedajšia expanzia Severoatlantickej aliancie smerom na východ tak, že do nej mala zahrnúť aj krajiny bývalého sovietskeho bloku.

Jeľcin na samite rázne tlmočil, že Rusko je proti rozširovaniu NATO, zároveň však súhlasil s rokovaním o pakte s Alianciou. Dvojica sa tiež dohodla na výraznom znížení svojich jadrových arzenálov.

23.-26. mája 2002 Putin-Bush (Rusko, Moskva)

Putin a Bush sa stretli aj v ruskej metropole. Na samite v Moskve podpísali Zmluvu o znížení stavu strategických jadrových zbraní, ktorá je známa ako Moskovská zmluva.

Podľa názoru oboch strán táto zmluva symbolicky ukončila studenú vojnu a znamenala začiatok novej éry vzájomnej dôvery. Obe krajiny mali na základe zmluvy výrazne znížiť svoj jadrový arzenál v priebehu nasledujúcich desiatich rokov.

Vladimir-Putin-George-W-Bush-Moskva
Na archívnej snímke americký prezident George W. Bush (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin si vymieňajú dokumenty o znížení stavu jadrového arzenálu o dve tretiny v moskovskom Kremli 24. mája 2002.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

8. apríla 2010 Obama-Medvedev (Česko – Praha)

V čase americko-ruského stretnutia v roku 2010 mali obe krajiny nových prezidentov. Do Bieleho domu v roku 2009 nastúpil Barack Obama, šéfom Kremľa bol od roku 2008 Dmitrij Medvedev. Putin vtedy pôsobil ako premiér, nastúpiť tretíkrát do čela štátu mu v tom čase bránili ruské zákony.  

Vtedajší prezidenti USA a Ruska podpísali na Pražskom hrade zmluvu o obmedzení počtu strategických útočných zbraní, označovanú ako nový START. Obaja predtým spoločne oznámili, že nebudú nasadzovať určité nové zbraňové systémy, či už útočné alebo obranné.

Barack-Obama-Dmitrij-Medvedev
Americký prezident Barack Obama a ruský prezident Dmitrij Medvedev 8. apríla 2010 na Pražskom hrade.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet