Na hlavný obsah

SaS chce znovu zaviesť rovnú daň vo výške 19 %, pripravuje aj ďalšie podnikateľské kilečko

Nové opatrenia majú pomôcť ekonomike po kríze.

SaS chce znovu zaviesť rovnú daň vo výške 19 %, pripravuje aj ďalšie podnikateľské kilečko
Na snímke prvý podpredseda vlády SR pre ekonomiku a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS). Foto: TASR

Jednoduchšie odpisovanie majetku, ďalšie zlepšovanie podnikateľského prostredia, liberalizácia odpisovania majetku, či zavedenie rovnej dane z príjmu vo výške 19 %. To je časť opatrení na podporu ekonomiky, ktoré navrhuje koaličná strana SaS.

Na štvrtkovej (24. 6.) tlačovej konferencii zverejnili predstavitelia strany 12 opatrení, ktoré majú pomôcť ekonomike zotaviť sa z pandémie a dosiahnuť predkrízovú úroveň. „V pondelok to chceme predstaviť koaličnej rade,“ uviedol predseda strany Richard Sulík (SaS). „Dúfame, že sa stotožnia s čím väčším počtom,“ dodal.

Nové kilečko aj liberalizácia odpisovania majetku

Novému naštartovaniu ekonomiky môže podľa Sulíka pomôcť aj ďalšie zlepšovanie podnikateľského prostredia. Jedným z navrhovaných opatrení preto bude aj takzvané „Podnikateľské kilečko 2“, ktoré by strana chcela „pretlačiť do konca roka“.

Okrem rovnej dane a stanovenia limitu pre zdaňovanie stavebných a niektorých ďalších pozemkov, chce SaS umožniť firmám, aby si mohli určiť, kedy a v akej výške budú odpisovať majetok. Podľa poslanca Mariána Viskupiča, ktorý je predsedom parlamentného výboru pre financie a bezpečnosť, by to malo pozitívny vplyv na cash flow podnikateľov.

Štátny tajomník rezortu hospodárstva Ján Oravec z navrhovaných opatrení vyzdvihol aj navrhovanú pomoc pre špeciálne postihnuté odvetvia, ako sú hotely a reštaurácie. Tie napríklad v súčasnosti platia v porovnaní s okolitými krajinami výrazne vyššie poplatky do fondov SOZA a LITA.

Podnikatelia čakajú aj na odškodňovací zákon

Navrhované zmeny podľa šéfa SaS nenahradia univerzálny odškodňovací zákon, ktorý mal pripraviť minister financií Igor Matovič (OĽANO). Tento zákon by mal vyrovnať kompenzácie pre podnikateľov zasiahnutých vládnymi opatreniam.

Matovič prisľúbil predloženie tohto zákona už pred niekoľkými mesiacmi. „Dúfam, že minister financií aj urobí to, čo prisľúbil,“ dodal Sulík. O odškodňovacom zákone bude v pondelok rokovať aj tripartita

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika