Na hlavný obsah

SaS vyzýva obvineného poslanca Heráka, aby sa vzdal mandátu

Bol by to správny signál, tvrdí strana.

SaS vyzýva obvineného poslanca Heráka, aby sa vzdal mandátu
Na snímke poslanec NR SR Ján Herák pred vyhlásením k obvineniu zo zneužívania maloletej osoby v NR SR 26. mája 2021 v Bratislave. Foto: TASR

Obvinený nezaradený poslanec Ján Herák by sa mal vzdať svojho mandátu poslanca Národnej rady (NR) SR. Vyzýva ho k tomu strana SaS, podľa ktorej by to bol správny signál v súvislosti s ďalším prípadom podozrenia zo sexuálneho zneužitia.

„Prípad obvinenia poslanca Heráka zo zneužitia mladistvej upriamuje pozornosť spoločnosti aj na stále nedokonalý systém koordinovanej pomoci ženám a iným obetiam domáceho násilia, a tiež systém prevencie,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

Za nešťastné považuje Zemanová aj to, že na jednej strane sa uplatňuje prezumpcia neviny, na druhej strane je však obeť, ktorej výpoveď je spochybňovaná. „Aj preto vyjadrujeme podporu všetkým ženám, ktoré sa doteraz báli prehovoriť. Obete nemôžu ostať nikdy bez podpory,“ dodala.

O zneužívaní prehovorili aj ďalšie dievčatá

O Herákovom obvinení zo sexuálneho zneužívania maloletej osoby ako prvá informovala RTVS koncom mája. Poslanec toto obvinenie, ktoré mu doručila nitrianska prokuratúra, označil za vymyslené. „Verím, že očistenie môjho mena a preukázanie mojej neviny zo skutku, ktorý sa mi v uznesení kladie za vinu, samozrejme, dokážem,“ uviedol.

Strana SaS svojou aktuálnou výzvou reaguje na informáciu, ktorú v stredu (9. 6.) zverejnil portál tvnoviny.sk. Ten uviedol, že polícia obnovila aj ďalší prípad z roku 2018, v ktorom Herák čelil trestnému stíhaniu zo sexuálneho zneužitia 16-ročného dievčaťa. V tomto prípade, podobne ako v prvom spomínanom, malo ísť o chovankyňu detského domova.

V priebehu dňa portál informoval o ďalšom trestnom oznámení, ktoré podal riaditeľ detského domova zo západného Slovenska koncom mája. „Jeho chovankyňa tvrdí, že sa stala obeťou poslanca Jána Heráka ešte v roku 2018,“ uviedol tvnoviny.sk. Zneužiť ju mal počas tábora, keď mala 14 rokov. Je to už tretie dievča, ktorí svedčí voči poslancovi.

Herák kandidoval do parlamentu vo veku 31 rokov za hnutie OĽANO. Od 28. mája už oficiálne nie je členom poslaneckého klubu tohto hnutia v NR SR pôsobí ako nezaradený.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko