Na hlavný obsah

Satan v podobe víru. Česko zasiahlo tornádo už v 12. storočí

Séria tornád potrápila rekordne Európu v roku 2014.

Satan v podobe víru. Česko zasiahlo tornádo už v 12. storočí
Na snímke tornádo nad zálivom pri pobreží Stredozemného mora v talianskom Janove 19. augusta 2014. Foto: TASR/AP

Následky extrémnych búrok pociťuje celá stredná Európa. Tornádo zasiahlo aj rakúske obce pri hraniciach s Českom, kde padali krúpy vo veľkosti tenisových loptičiek. Škody odstraňuje aj Poľsko, kde vietor zničil desiatky budov.

Napriek tomu, že podobné výčiny počasia sa objavujú skôr v Spojených štátoch, každoročne sa viac či menej silné tornáda preženú aj cez Európu. To na juhu Moravy môže byť jedno z najsilnejších.

Satan v podobe víru, aj takto píše o prvom zaznamenanom tornáde z 12. storočia na území dnešného Česka Kosmova Kronika. Na pražskom Vyšehrade vtedy zničil silný vietor veľkú časť kniežacieho paláca.

Ničivé tornádo udrelo aj v olomouckej obci Litovel v júni 2004, kde podľa reportáže Českej televízie odnieslo strechy 50 domom a zabilo jedného človeka.

Kusy trámov a popadané stromy vtedy ľudia odstraňovali celú noc a deň. „Nič také som v živote nevidel. Zrazu sa objavila hmla, listy, haluze, jednoducho všetko možné lietalo vzduchom,“ popisoval v roku 2004 situáciu obyvateľ obce Litovel.

Séria tornád za jeden deň

Tornádo, ktoré zasiahlo Južnú Moravu vo štvrtok (24. 6.) podvečer, zničilo všetko, čo mu prišlo do cesty a bolo zrejme silnejšie ako to z roku 2004.

„Keď som pozeral škody a videá toho, ako vyzerajú dotknuté obce, usudzujem, že na F4 kategóriu sa to určite dostane. Čo sa týka regiónu Moravy, je to zrejme najsilnejšie tornádo v rámci modernej histórie, dá sa povedať aj Českej republiky,“ priblížil lovec búrok Richard Tóth zo združenia StormChasers pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Podobne silnú drámu zažilo Francúzsko v roku 2008 v oblasti Hautmont, kde zomreli traja ľudia.

„Bola tam F4, ktorá poničila malé mestečko. Potom v roku 2015 bolo F4 tornádo aj v Taliansku,“ popísal Tóth.

Vysvetlil, že okrem silných tornád, aké sa objavilo na Južnej Morave, existuje aj tzv. outbreak tornáda. Je to situácia, keď za jeden deň vznikne v rámci búrkových komplexov viacero tornád.

„Európsky rekord je z roku 2014. V Spojenom kráľovstve, Francúzsku, Belgicku, Holandsku či Nemecku vtedy zaznamenali 16 tornád v rámci búrkového komplexu,“ priblížil Tóth.

Viac ako 6 000 tornád od roku 1950

Meteorológovia dodávajú, že tornáda v Európe nie sú až také výnimočné, ako by si mnohí mysleli. Ročne zasiahnu stovky miest s rôznou intenzitou.

Medzi krajiny, kde sa vyskytujú častejšie, patria najmä tie prímorské ako Španielsko či Chorvátsko. V európskom srdci až také časté nie sú.

Niektoré zdroje uvádzajú, že od roku 1950 sa v Európe mohlo objaviť viac ako 6 000 tornád.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet