Na hlavný obsah

Šéf poľskej diplomacie skritizoval Bidena aj za prístup k Nord Streamu 2

Jeho administratíve vyčítal viacero vecí.

Šéf poľskej diplomacie skritizoval Bidena aj za prístup k Nord Streamu 2
Na snímke zľava americký prezident Joe Biden a poľský šéf diplomacie Zbigniew Rau. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Poľský minister zahraničia Zbigniew Rau v rozhovore pre piatkové (11. 6.) vydanie denníka Rzeczpospolita skritizoval amerického prezidenta Joea Bidena za to, že si pri svojej prvej zahraničnej ceste nenašiel čas na stretnutie s niektorým z predstaviteľov krajín vo východnej časti NATO.

Mrzí ho aj to, že Bidenova administratíva neuvalila už nachystané sankcie na spoločnosť stojacu za plynovodom Nord Stream 2, ktorým po dne Baltského mora potečie ruský plyn do Nemecka.

Príliš zamestnaná stretnutím prezidentov

Americký prezident Biden sa pri svojej súčasnej ceste do Európy zúčastní na samite G7 v Británii, čaká ho vrcholná schôdzka krajín NATO i stretnutie s hlavnými predstaviteľmi Európskej únie. Budúcu stredu (16. 6.) sa potom v Ženeve stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

„Americká delegácia na čele s prezidentom Bidenom je bohužiaľ natoľko zamestnaná stretnutím s Putinom, že si nenašla čas na organizáciu stretnutí so spojencami z východného krídla (NATO),“ povedal Rau.

Politici z východných krajín podľa šéfa poľskej diplomacie dokážu lepšie ako ich kolegovia zo Spojených štátov, Francúzsko alebo Nemecko odhadnúť zámery Ruska.

Na Nord Stream 2 neuvalia nachystané sankcie

Rau tiež Bidenovej administratíve vyčítal, že s krajinami stredovýchodnej Európy nekonzultovala rozhodnutie neuvaliť sankcie na konzorcium Nord Stream 2 AG, ktoré stojí za stavbou rovnomenného plynovodu.

Rau povedal, že sa o tomto rozhodnutí dozvedel z médií. „Americkí spojenci si nenašli čas na konzultácie s regiónom sveta, ktorý pocíti dosahy najviac,“ povedal šéf poľskej diplomacie.

V piatok začínajú prípravy na plnenie prvého z oboch potrubí plynovodu, ktorý sa vyhýba územiam Poľska a Ukrajiny. S plynom z Nord Streamu 2 počíta aj Česko, napojí sa naň prostredníctvom nového plynovodu Eugal.

Plynovod Nord Stream 2 „radikálne posilní spoločné záujmy Nemecka a Ruska a bude predstavovať bezprostrednú hrozbu pre mier v Európe. Zvýši sa vojenské ohrozenie Ukrajiny, ale aj Poľska a ďalších členov NATO v strednej Európe,“ tvrdí Rau.

Nemecku vyčíta, že „hodnoty a bezpečnostné záujmy slobodného sveta obetovalo v prospech spolupráce s Ruskom vedúcim agresívnu politiku“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet