Na hlavný obsah

Šéfka Európskej komisie Von der Leyenová príde v pondelok na Slovensko

Stretne sa s prezidentkou aj premiérom.

Šéfka Európskej komisie Von der Leyenová príde v pondelok na Slovensko
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová navštívi v pondelok 21. júna Slovensko aj Rakúsko.

Informáciu pre TASR v piatok (18. 6.) potvrdil podpredseda EK pre medziinštitucionálne vzťahy na strategický výhľad Maroš Šefčovič, ktorý bude Von der Leyenovú na tejto ceste sprevádzať.

Šéfka EK podľa oznámenia v pondelok pokračuje vo svojom turné po európskych krajinách, ktorým exekutíva EÚ už schválila národný plán obnovy a odolnosti, a teda aj možnosť čerpať dohodnuté miliardy eur v rámci ozdravného plánu EÚ budúcej generácie (NGEU).

Von der Leyenová v Bratislave predstaví výsledok hodnotenia eurokomisie a odporúčanie pre Radu EÚ o schválení národného plánu obnovy a odolnosti.

V hlavnom meste sa stretne s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO), s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a aj s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina).

Navštívi aj Vedecký park Univerzity Komenského, kde si prezrie prezentáciu úspešných slovenských firiem zameraných na nové a zelené technológie. Plán reštartu Európskej únie totiž počíta práve s podporou tohto typu ekonomiky.

Raňajky v Rakúsku

Ešte pred návštevou Slovenska sa šéfka EK v pondelok ráno vo Viedni stretne s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom, ktorému odovzdá hodnotenie rakúskeho plánu obnovy.

V oboch krajinách Von der Leyenová navštívi projekty, ktoré sú alebo budú financované cez nástroj RRF (nástroj na obnovu a odolnosť, pozn.).

Predsedníčka eurokomisie už postupne navštívila Portugalsko, Španielsko, Grécko, Dánsko a Luxembursko, ktorým EK ako prvým schválila plány obnovy po koronakríze.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko