Na hlavný obsah

Šéfovi izraelskej opozície sa podarilo zostaviť koalíciu, môže to byť koniec Netanjahua

O vznikajúcej koalícii už informoval aj prezidenta.

Šéfovi izraelskej opozície sa podarilo zostaviť koalíciu, môže to byť koniec Netanjahua
Ľudia kráčajú okolo predvolebných plagátov s portrétom izraelského premiéra a predsedu strany Likud Benjamina Netanjahua (vľavo) a politikov opozičnej strany Modrá a biela, medzi ktorými je aj líder opozície Lapid. Foto: TASR/AP

Líder izraelskej opozície Jair Lapid oznámil prezidentovi Reuvenovi Rivlinovi, že sa mu podarilo zostaviť vládnu koalíciu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na prezidentskú kanceláriu.

Dohoda znamená koniec 12-ročného obdobia Benjamina Netanjahua na poste izraelského premiéra. Prišla len krátko pred koncom lehoty, ktorú mali Netanjahuovi oponenti na vyjednávanie o vláde. Podľa agentúry AP tak opozícia zabránila, aby sa Izrael ocitol pre piatimi parlamentnými voľbami v priebehu iba dvoch rokov. Tie posledné sa konali 23. marca.

Prezidentovi poslal e-mail

„Je pre mňa cťou informovať vás, že sa mi podarilo zostaviť vládu,“ napísal Lapid v e-maile prezidentovi. Bolo to asi 30 minút pred vypršaním lehoty, ktorú na vyjednávanie o koalícii mal. Rivlin, ktorý bol v tom čase podľa zástupcov prezidentskej kancelárie na futbalovom zápase, Lapidovi telefonicky gratuloval.

V novej izraelskej vláde bude najskôr premiérom šéf krajne pravicovej strany Jamina (Pravica) Naftali Bennett, vo funkcii ho má 27. augusta 2023 vystriedať Jair Lapid z centristickej strany Ješ Atid. Dovtedy sa zrejme ujme postu ministra zahraničia.

Do vlády sa prvýkrát dostanú aj zástupcovia Arabov

V osemčlennej koalícii budú zastúpené menšie aj stredne veľké strany naprieč politickým spektrom. Vôbec prvýkrát v dejinách Izraela do nej vstupuje aj zoskupenie zastupujúce arabskú menšinu, Zjednotená arabská kandidátka vedená Mansúrom Abbásom.

„Táto vláda bude pracovať pre všetkých občanov Izraela, pre tých, ktorí za ňu hlasovali a pre tých, ktorí nie. Bude rešpektovať svojich oponentov a urobí všetko pre to, aby zjednotila a prepojila všetky časti izraelskej spoločnosti,“ napísal Lapid na twitteri.

Netanjahu – porazený víťaz marcových volieb

Podľa Reuters sa Netanjahuov tábor pokúsi v najbližších dňoch koalíciu pripraviť o veľmi tesnú väčšinu, akú v parlamente má, a získať jej poslancov na svoju stranu.

Agentúra DPA uvádza, že ako o pravdepodobnom termíne, kedy by mala nová vláda zložiť prísahu, sa hovorí o 14. júni. Dovtedy však musí získať podporu jednoduchej väčšiny v 120-člennom parlamente.

Súčasný premiér Netanjahu je najvýraznejšou postavou izraelskej politiky za posledných 30 rokoch, post predsedu vlády zastáva posledných 12 rokov a vo funkcii pôsobil aj v druhej polovici 90. rokov. Marcové voľby jeho strana Likud síce vyhrala, vládnu koalíciu sa jej však zostaviť nepodarilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet