Na hlavný obsah

Senát v Česku chce navrhnúť odvolanie prezidenta Zemana

Podľa Fischera nedokáže vykonávať svoj úrad.

Senát v Česku chce navrhnúť odvolanie prezidenta Zemana
Na snímke český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Český prezident Miloš Zeman podľa výboru Senátu pre zahraničné veci, obranu a bezpečnosť nie je schopný vykonávať svoje povinnosti. Informoval o tom server Seznam Zprávy s odvolaním sa na stredajšie (2. 6.) vyjadrenie predsedu tohto výboru Pavla Fischera, ktorý chce navrhnúť Zemanovo odvolanie.

„Správanie Miloša Zemana považujem už dlho za nezlučiteľné s ústavou. Vyvrcholením v tomto zmysle bolo jeho správanie počas krízy okolo útoku vo Vrběticiach.

Všetky senátne kluby poverili 28. apríla 2021 Výbor pre zahraničné veci, obranu a bezpečnosť, aby sa starostlivo zaoberal tým, čo prezident republiky v súvislosti s kauzou Vrbětice urobil alebo naopak, zanedbal. Senát má výlučnú právomoc kontrolovať prezidenta, je preto povinný sa konaním prezidenta zaoberať,“ povedal Fischer.

„Dnešné stretnutie je prvý krok, za týždeň navrhnem, aby bol tento bod zaradený do rokovania Senátu. Ak prezident republiky nemôže vykonávať svoj úrad, a k tomu sme dnes dospeli, potom je namieste jeho odvolanie,“ dodal Fischer.

Zemanov hovorca Jiří Ovčáček tento postup na twitteri označil za „úplne lživý útok organizovanej skupiny senátorov na prezidenta republiky“, ktorý je zároveň „útokom na ústavnosť, slobodu a demokraciu“. „Krok tejto skupiny senátorov vyvoláva vážne podozrenie z trestného činu podľa paragrafu 310 trestného zákonníka – rozvracanie republiky,“ dodal Ovčáček.

Zeman podľa Fischera vo svojich vyjadreniach, nielen ku kauze Vrbětice, ukázal, že je dezorientovaný, zle cituje ústavu a vykladá si realitu spôsobom, ktorá zamieňa následok za príčinu.

„Nekoná v súlade so svojím sľubom, proti médiám vystupuje v rozpore s Listinou základných práv a slobôd,“ uviedol Fischer. Takisto podľa neho podnecuje nenávisť medzi skupinami obyvateľov, presadzuje obchodné záujmy cudzích mocností a otvorene nedôveruje práci tajnej služby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet