Na hlavný obsah

SHMÚ vydal ďalšie výstrahy. Teploty miestami vystúpia až na 38 stupňov Celzia, varuje

Niektoré kraje zasiahnu aj búrky.

SHMÚ vydal ďalšie výstrahy. Teploty miestami vystúpia až na 38 stupňov Celzia, varuje
Chlapec sa hrá vo fontáne počas horúčav. Foto: TASR/AP

Na Slovensku pokračuje vlna horúčav, teploty sa vo štvrtok miestami v popoludňajších hodinách vyšplhajú až na 38 stupňov Celzia. Na svojom webe o tom informuje Slovenský hydrometeorologicý ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahy prvého až tretieho stupňa. Časť krajiny zasiahnu aj búrky.

Pre Trenčiansky, Prešovský a Žilinský kraj platí výstraha prvého stupňa. Teploty sa tu môžu vyšplhať na 34 stupňov Celzia. „Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ varujú meteorológovia.

O niečo vyššie sa vyšplhá teplota v Bratislavskom, Banskobystrickom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. Tu platí výstraha druhého stupňa. SHMÚ očakáva, že teploty dosiahnu maximálne 37 stupňov Celzia.

V Košickom kraji SHMÚ očakáva teplotu do 38 stupňov Celzia. Ústav zdôraznil, že je zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká.

Pre Banskobystrický, Trenčiansky, Košický, Prešovský a Žilinský kraj platí výstraha prvého stupňa pred búrkami, a to už od rána. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko