Na hlavný obsah

Slabnutie pandémie vidieť aj na nadúmrtnosti, v máji klesla na 6 %

Najviac ľudí zomrelo v Prešovskom kraji.

Porovnanie počtu zomretých v SR podľa mesiacov.Foto: ŠÚ SR
Foto: ŠÚ SR

Celková nadúmrtnosť sa v máji 2021 na Slovensku znížila na 6 %, teda v tomto mesiaci zomrelo o 6 % ľudí viac, ako je priemer májových hodnôt za posledných päť rokov. Nadúmrtnosť naďalej však zostala výrazne vyššia v skupine mladších seniorov (od 65 do 74 rokov).

COVID-19 klesol medzi príčinami úmrtí na tretie miesto, keď sa podpísal pod každé jedenáste úmrtie. RTVS o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V piatom mesiaci zomrelo na Slovensku bezmála 4 500 ľudí, čo je najmenej za posledných osem mesiacov.  „Kým ešte v marci bola nadúmrtnosť v porovnaní s priemerom predošlých piatich rokov na úrovni 54 %, v apríli už klesla na 27 % a aktuálne v máji na 5,5 %. Môžeme konštatovať, že druhá vlna pandémie COVID-19 ustupuje,“ skonštatovala Zuzana Podmanická, riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR.

Takmer 400 obetí pandémie

Na covid zomrelo v máji 394 ľudí, teda takmer 9 % z celkového počtu zomretých, koronavírus bol tretí medzi príčinami úmrtí. „Kým v januári až v marci spôsobil COVID-19 na Slovensku úmrtie 38 až 40 ľudí zo sto, v máji to bolo už len 9 osôb zo sto,“ vysvetlila Podmanická.

V máji 2021 najviac ľudí zomrelo na choroby obehového systému (45 % úmrtí) a na nádory (23 %).

Najčastejšie príčiny smrti v máji 2021.Foto: ŠÚ SR
Foto: ŠÚ SR

Štvrtou najčastejšou príčinou smrti boli choroby dýchacej (7 %) a tráviacej (6 %) sústavy.

Zlepšenie hlásia všetky regióny

Najvyššiu nadúmrtnosť za máj 2021 evidujú štatistici v Prešovskom kraji (19 %), nasledujú Žilinský (12 %), Trenčiansky a Trnavský (zhodne po 6%) a Košický kraj (3 %). Vo zvyšných troch krajoch (Banskobystrický, Nitriansky a Bratislavský) zomrel v máji 2021 približne rovnaký počet ľudí ako priemer za ostatných päť rokov.

„V porovnaní s aprílom došlo k zníženiu intenzity nadúmrtnosti vo všetkých regiónoch Slovenska. Najvýraznejšie zlepšenie situácie zaznamenali v Žilinskom a v Trenčianskom kraji, v ktorých ešte v apríli bola vysoká nadúmrtnosť a počty zomretých prevyšovali priemer o viac ako 38 %,“ doplnila Podmanická.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko