Na hlavný obsah

Slovensko bude na českej pandemickej mape od pondelka oranžové

V praxi to bude znamenať jednoduchšie cestovanie.

Slovensko bude na českej pandemickej mape od pondelka oranžové
Ľudia si prezerajú stánky na trhu pri rieke Vltava v Prahe. Foto: TASR/AP

Od pondelka (7. 6.) zaradí Česká republika na svojej „pandemickej“ mape Slovensko medzi oranžové krajiny so stredným rizikom nákazy ochorením COVID-19. Informoval o tom štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS).

Pomohli opravené dáta

Český rezort zdravotníctva aktualizoval svoj cestovný semafor na základe opravených údajov, ktoré Slovensko zaslalo do Európskeho centra zdravotníckych informácií (ECDC). V predchádzajúcich týždňoch bolo totiž Slovensko z dôvodu nesprávnych údajov na spoločnej európskej mape červené.

Klus informoval, že občanom a obyvateľom Slovenska bude pri cestách do ČR stačiť preukázať sa negatívnym antigénovým testom nie starším ako 24 hodín alebo PCR testom nie starším ako 72 hodín, ktorý absolvujú ešte na Slovensku. „A pred vstupom na územie ČR vyplnia príjazdový formulár. A to je všetko,“ dodal.

Slováci tak od pondelka nebudú musieť po prekročení hraníc nastúpiť do karantény, ktorú je možné ukončiť len negatívnym PCR testom vykonaným na vlastné náklady.

Niektoré výnimky platia už teraz

Štátny tajomník pripomenul, že hoci Slovensko je ešte počas víkendu považované za červenú krajinu, existuje výnimka cestovania do Česka bez obmedzení.

Je to v prípade, ak dĺžka pobytu v Českej republike nepresiahne 24 hodín. Bez testov aj bez povinnosti vyplniť príjazdový formulár je tak možné ísť do Česka na jednodňový výlet, návštevu blízkych či vycestovať za nákupmi alebo kultúrou.

V platnosti sú aj ďalšie výnimky. „Bez akýchkoľvek obmedzení môžu cestovať do Česka aj tí z vás, ktorí sa preukážu naším národným certifikátom o vykonanom očkovaní na Slovensku, a to už po 22 dňoch od prvej dávky vakcinácie,“ pripomenul Klus. V takomto prípade stačí vyplniť príjazdový formulár. Celkom bez obmedzení môžu cestovať aj tí, ktorí sa preukážu potvrdením o prekonaný covidu pred nie viac ako 180 dňami.

Všetky podrobné informácie k cestovaniu z a do Česka sú dostupné na stránke ministerstva zahraničných vecí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko