Na hlavný obsah

Slovensko bude opatrnejšie pri prijímaní turistov zo zahraničia

Obáva sa nebezpečných variantov koronavírusu.

Slovensko bude opatrnejšie pri prijímaní turistov zo zahraničia
Foto: TASR

Slovensko pre pandémiu mení stratégiu podpory cestovného ruchu. Odborníci upozorňujú na obozretnosť najmä pri návštevníkoch z rizikových krajín. Štát zvažuje, že testy takýchto dovolenkárov bude automaticky preverovať na prítomnosť nebezpečných mutácií koronavírusu.

Infektológ Peter Sabaka upozorňuje na riziká príchodu zahraničných dovolenkárov na Slovensko, hovorí predovšetkým o nezaočkovaných ľuďoch z rizikových krajín.

„Rozhodne by nebolo vhodné, aby sme prijímali turistov napríklad z Anglicka alebo Indie, pretože to by mohlo urýchliť nástup tretej vlny,“ uviedol Sabaka.

Na rozdiel od minulosti k nám nelákame toľko ľudí zo zahraničia. Pre porovnanie, v roku 2019 sa u nás ubytovalo rekordných šesť miliónov turistov.

Povinná karanténa pre rizikové krajiny

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS) pripomína, že cestovateľský semafor určuje jasné pravidlá aj pre cudzincov smerujúcich na Slovensko. Turisti z najrizikovejších štátov musia absolvovať povinnú 14-dňovú karanténu, a to bez ohľadu na výsledok testu.

„Dokonca sa zvažuje to, že práve z týchto krajín by sa aktívnejšie využívali aj možnosti sekvenácie vzoriek, aby sme si mohli byť plne vedomí, aké typy prípadných koronavírusov boli na Slovensko zavlečené,“ vysvetlil Klus pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Podpora domáceho turizmu

Štát už v tejto súvislosti avizuje úpravu stratégie podpory cestovného ruchu. „Slovakia Travel sa na tému projektu letnej turistickej sezóny na Slovensku bude dominantne orientovať na podporu domáceho cestovného ruchu,“ zdôraznil generálny riaditeľ agentúry Václav Mika.

Vláda predpokladá, že najviac sa situácia dotkne prihraničného cestovného ruchu, pretože aj pre turistov z takzvaných „zelených“ krajín, čiže relatívne bezpečných, platí povinná registrácia na webe.

Naopak, ak budú chcieť zahraniční turisti spoznávať napríklad krásy Tatier, povinná registrácia ich pravdepodobne neodradí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko