Na hlavný obsah

Slovensko daruje časť vakcín Sputnik V západnému Balkánu

K dispozícii je celkovo 160 000 dávok.

Slovensko daruje časť vakcín Sputnik V západnému Balkánu
Ruské vakcíny Sputnik V na košickom letisku v marci 2021. Foto: SITA

Slovensko daruje časť nevyužitých dávok ruskej vakcíny Sputnik V krajinám západného Balkánu. V stredu 23. júna s tým súhlasila vláda.

Ministerstvo zdravotníctva zároveň navrhlo ponúknuť v nadväznosti na záujem tretích krajín ďalšie vakcíny na predaj.

„Za účelom zabezpečenia využitia všetkých dávok vakcíny Sputnik V dovezených na územie Slovenska, berúc do úvahy aktuálny záujem o očkovanie touto látkou, je dôležité zabezpečiť možnosť využitia dovezených dávok tretími krajinami, ktoré o dané očkovacie látky prejavia záujem,“ vysvetlilo ministerstvo zdravotníctva dôvod návrhu.

K utorku 22. júna sa prostredníctvom online formulára zaregistrovalo na očkovanie Sputnikom 14 214 osôb. Slovensko priviezlo 1. marca 200 000 dávok. Tretím krajinám daruje alebo predá 160 000 dávok.

O ktoré krajiny ide?

Argentína prejavila záujem o kúpu vakcín na základe odporúčania výrobcu vakcíny. Množstvá a spôsob dodania požadovaných dodávok sú v procese rokovania.

Bosna a Hercegovina prejavila záujem o darovanie vakcíny v objeme niekoľkých tisíc dávok zahŕňajúc obe dávky vakcíny.

Záujem o kúpu alebo darovanie desiatok tisíc oboch dávok vakcín v podobe medzištátnej zmluvy prejavila aj Čierna Hora.

Severné Macedónsko podobne ako Albánsko prejavili záujem o darovanie vakcíny. Množstvá požadovaných dodávok zatiaľ nie sú presne špecifikované.

Blamáž, mieni Sulík

Podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) je „určite lepšie“ Sputnik predať, keďže sa ruskou vakcínou očkuje vo viacerých krajinách sveta.

„Prirodzene predať, ale aj keby sme ich darovali, je dôležité byť solidárny, aj v rámci EÚ,“ uviedol k téme po rokovaní vlády.

Minister hospodárstva a šéf SaS Richard Sulík po zasadnutí kabinetu „akciu okolo Sputnika“ označil za blamáž. Nápad predať ruské vakcíny záujemcom sa mu rovnako pozdáva. „Je to rozumné,“ dodal.

Líder OĽANO a minister financií Igor Matovič na sociálnej sieti uviedol, že rezortu zdravotníctva poskytol kontakt na argentínsku stranu, ktorá, ako tvrdí, je ochotná odkúpiť toľko vakcín ruskej výroby, koľko je Slovensko ochotné predať.

„Dôvod? Zatiaľ s ním majú najlepšie skúsenosti s najmiernejšími vedľajšími účinkami,“ napísal expremiér.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko