Na hlavný obsah

Slovensko daruje vakcíny chudobnejším krajinám

Zapojí sa do medzinárodného programu COVAX.

Slovensko daruje vakcíny chudobnejším krajinám
Na archívnej snímke z 5. marca 2021 zdravotná sestra naťahuje vakcínu spoločnosti AstraZeneca z globálnej iniciatívy COVAX do injekčnej striekačky v nemocnici v Nairobi. Foto: TASR/AP

Slovensko daruje vakcíny proti ochoreniu COVID-19 chudobnejším krajinám. Vláda v stredu 23. júna odobrila iniciatívu ministerstva zdravotníctva.

Lídri členských štátov Európskej únie (EÚ) sa zaviazali do konca tohto roka zdieľať aspoň 100 miliónov dávok vakcín pre tretie krajiny v rámci medzinárodnej iniciatívy COVAX ako tzv. tím Europe.

„Podľa aktuálnych predpokladov by Európska únia v druhej polovici 2021 mala mať nadbytok vakcín, a to v prípade všetkých členských štátov. Je preto potrebné, aby si Slovenská republika, ako členský štát EÚ, plnila svoje povinnosti voči medzinárodnému spoločenstvu,“ uvádza sa v schválenom materiáli.

Špecifikácia množstva, ktoré Slovensko daruje, sa stanoví na základe konkrétnych dodaných dávok do krajiny, ako aj percentuálnej zaočkovanosti.

Príspevky už avizovali aj susedné krajiny, Maďarsko prisľúbilo 400 000 dávok, Poľsko štyri milióny a Rakúsko jeden milión dávok.

„V aktuálnej situácii pomoc druhým znamená pomoc sebe a epidemiologickej situácii v Slovenskej republike. Solidarita je základným nosným bodom prekonania pandémie a Slovenská republika ako krajina by mala niesť svoj podiel spoločného úsilia EÚ,“ dodalo ministerstvo zdravotníctva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko