Na hlavný obsah

Slovensko je na čele kritikov vlád v súvislosti s pandémiou, vyplýva z prieskumu Globsecu

Verejnú mienku zisťoval v desiatich európskych krajinách.

Slovensko je na čele kritikov vlád v súvislosti s pandémiou, vyplýva z prieskumu Globsecu
Na snímke zdravotníčka čaká na výsledky antigénových testov počas plošného testovania na ochorenie COVID-19 na odbernom mieste v Synagóge v Nitre v piatok 8. januára 2021. Foto: TASR

Predstavitelia štátov nezvládli boj proti pandémii COVID-19, tvrdí väčšina opýtaných v ôsmich z desiatich krajín, v ktorých mimovládny think-tank Globsec uskutočnil veľký prieskum verejnej mienky.

Rok od nástupu pandémie skúmal nálady v desiatich krajinách strednej a východnej Európy, medzi nimi aj na Slovensku. Výsledky zverejnil vo štvrtok (3. 6.).

Prieskum sa uskutočnil v marci 2021 v Bulharsku, Česku, Estónsku, Litve, Lotyšsku, Maďarsku, Poľsku, Rakúsku, Rumunsku a Slovensku.

Vláda si v boji proti pandémii počínala zle

Práve Slovensko sa postavilo do čela rebríčka kritikov vlastných vlád. Až 75 % opýtaných odpovedalo v prieskume, ktorý sa uskutočnil v čase ústupu druhej vlny pandémie, že si ich vláda zvolila v boji s pandémiou zlý prístup.

Podobne odpovedali aj Česi, keď svoju vládu kritizovalo sedem z desiatich opýtaných. Naopak, prevažne pozitívne vnímali kroky svojej vlády iba v dvoch krajinách - Rakúsku a Maďarsku.

Dôveru Slovákov si ale vo veľkej miere získali zdravotnícke autority. Farmaceutickým spoločnostiam a vakcínam v prieskume vyjadrilo dôveru 56 % a zdravotníckym autoritám a vedcom až 72 % opýtaných Slovákov.

Dôvera vakcínam prevažuje nad vierou v dezinformácie

Globsec zároveň upozornil, že Slovensko sa spolu s viacerými krajinami regiónu ocitlo medzi top 25 krajinami pokiaľ ide o najvyšší počet úmrtí na milión obyvateľov. Ako možné dôvody vidí masívne uvoľnenie opatrení počas minuloročného leta, váhanie pri zavedení jesenných lockdownov aj zlé podmienky v zdravotníctve.

Riešením náročnej situácie pre ne môže byť masívna očkovacia kampaň. "Kým sa krajiny strednej a východnej Európy spamätávajú z ničivých vplyvov druhej vlny na rodiny, živobytie a ekonomiku, ako životaschopná cesta vpred sa javí účinná stratégia očkovania," podotýka Globesc.

Aj napriek tomu, že krajiny tohto regiónu majú za sebou tragickú druhú vlnu, stále v nich pretrváva viera v konšpirácie. Slovensko napríklad zaujalo tým, že tu v porovnaní s jeseňou 2020 o desať percentuálnych bodov narástla viera v to, že vláda nadhodnocuje počty infikovaných koronavírusom.

Z prieskumu napriek tomu vyplýva, že pomer ľudí, ktorí sa na Slovensku plánujú nechať očkovať proti koronavírusu, prevyšuje nad tými, ktorí veria, že ochorenie COVID-19 je vymyslené a neexistuje.

Ochotu nechať sa zaočkovať aj na Slovensku posilňuje veľká dôvera zdravotníckym špecialistom a vedcom. "Sú hlasom rozumu pre mnoho obyvateľov strednej a východnej Európy, ktorí uvažujú, či sa nechajú zaočkovať. Toto zistenie podporuje argument, že práve títo experti by sa mali stať tvárami vakcinačnej kampane," dodáva Globsec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko