Na hlavný obsah

Slovensko je po úprave údajov na európskom semafore už oranžové

Štáty tak môžu upraviť podmienky pre prichádzajúcich zo Slovenska.

Slovensko je po úprave údajov na európskom semafore už oranžové
Európsky semafor s už oranžovým Slovenskom. Foto: ECDC

Slovensko je od štvrtka (3. 6.) na pandemickej cestovateľskej mape Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) oranžové. Na sociálnej sieti na to vo štvrtok upozornil štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. Vďaka zaradeniu do lepšej fázy môžu viaceré krajiny zmierniť podmienky vstupu pre cestujúcich zo Slovenska.

Doteraz bolo Slovensko aj napriek zlepšujúcej sa pandemickej situácii zaradené medzi červené, vysokorizikové krajiny.

Dôvodom bolo nesprávne zasielanie údajov o pozitívne testovaných v krajine Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR do európskeho systému, za čo sa úrad v stredu (2. 6.) ospravedlnil. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) nasledujúci deň informoval o odstránení chyby pri odosielaní neúplných dát.

Európsky semafor s už oranžovým Slovenskom.Foto: ECDC
Foto: ECDC

„ECDC dnes (štvrtok, pozn red.) aktualizovalo svoju mapu už na základe správnych dát, ktoré im ÚVZ SR zaslal. Úrad medzitým kontaktoval aj české zdravotnícke autority a situáciu im objasnil, aby viac nebolo Slovensko ani pre susedné Česko ,červené´,“ priblížil Klus s tým, že pre Slovákov by sa malo cestovanie stať opäť o niečo jednoduchším.

„Máme napríklad echo, že Cyprus alebo Belgicko a niektoré z krajín, ktoré nás predtým preradili do ,oranžovej kategórie´, a potom sme boli vrátení naspäť do červenej, budú konať veľmi rýchlo,“ prezradil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko