Na hlavný obsah

Slovensko má pred sebou ďalší horúci deň, SHMÚ varuje aj pred búrkami

Teploty sa môžu vyšplhať až do 37 stupňov Celzia.

Slovensko má pred sebou ďalší horúci deň, SHMÚ varuje aj pred búrkami
Ľudia sa osviežujú uprostred vlny horúčav. Foto: SITA/AP

Vlna horúčav na Slovensku pokračuje, v niektorých oblastiach stále nebol prerušený sled tropických dní. Na juhozápade krajiny v utorok (29. 6.) hrozia teploty do 37 stupňov Celzia, sever môžu postihnúť silné búrky sprevádzané krúpami.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v pondelok uviedol, že tohtoročný jún sa zapíše do histórie meteorologických meraní. „Táto perióda veľmi vysokých teplôt vzduchu bude zaradená medzi popredné júnové udalosti tohto druhu v doterajšej histórii meteorologických pozorovaní na Slovensku,“ uviedli meteorológovia s tým, že v aktuálnom období sa prepisujú aj niektoré celoslovenské historické teplotné rekordy pre mesiac jún.

Juh zasiahnu intenzívne horúčavy

SHMÚ na utorok vydal v tejto súvislosti výstrahy pred vysokými teplotami, popoludní varuje pred horúčavami dosahujúcimi od 33 do 37 stupňov Celzia. Hornú hranicu budú teploty dosahovať v okresoch na juhu západného a stredného Slovenska, v ktorých je v čase od 14.00 h do 18.00 h vyhlásený výstraha druhého stupňa.

Výstrahy SHMÚ.
Výstrahy SHMÚ pred horúčavami a búrkami súhrnne na mape výstrah, ktorú denne aktualizuje SHMÚ.Foto: SHMÚ
Foto: SHMÚ

V ostatných okresoch Bratislavského, Trnavského, Nitrianskeho, Banskobystrického i Košického kraja očakávajú meteorológovia teploty do 33 až 34 stupňov Celzia, od 13.00 do 18.00 h je pre tieto okresy stanovená výstraha prvého stupňa.

Búrky hrozia na severe

Na riziko búrok SHMÚ upozorňuje sever Slovenska. Výstraha prvého stupňa je vydaná pre Žilinský, Banskobystrický, Prešovský a časť Košického kraja od 12.00 do 21.00 h.

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky,
pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 23 metrov za sekundu, teda 65 – 85 km za hodinu,“
upozorňujú meteorológovia. Dodávajú, že intenzita sprievodných javov je síce v tomto období pre dané oblasti bežná, môže ale spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko