Na hlavný obsah

Slovinci si môžu vybrať, akou vakcínou sa nechajú zaočkovať

Dopyt po očkovaní je nižší ako zásoby vakcín v krajine.

Slovinci si môžu vybrať, akou vakcínou sa nechajú zaočkovať
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Obyvatelia Slovinska si od pondelka (21. 6.) môžu vybrať, ktorou zo štyroch dostupných vakcín proti koronavírusu sa nechajú zaočkovať. Slovinská vláda sa rozhodla k tomuto kroku pristúpiť, pretože v krajine sú zásoby vakcín väčšie ako dopyt ľudí po očkovaní, informovala agentúra STA.

V krajine majú momentálne asi pol milióna nepoužitých vakcín, čo je viac ako ľudí, ktorí momentálne čakajú na očkovanie. V priebehu týždňa má do krajiny navyše doraziť ďalších 120 000 dávok vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech.

Od pondelka si preto obyvatelia Slovinska budú môcť vybrať, ktorou zo štyroch dostupných vakcín ich zaočkujú. Na výber majú medzi vakcínami od spoločností Moderna, Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a jednodávkovou vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson.

Vláda chce okrem toho zriadiť aj mobilné očkovacie jednotky, aby sa tak stalo očkovanie pre ľudí ešte prístupnejším. V mnohých očkovacích centrách navyše nie je potrebné čakať na termín očkovania, ľudia môžu jednoducho prísť a nechať sa zaočkovať vybranou vakcínou kedykoľvek počas otváracej doby vakcinačného centra.

Podľa údajov Národného inštitútu verejného zdravia z viac ako dvoch miliónov obyvateľov Slovinska doteraz prvou dávkou zaočkovali takmer 800 000 ľudí a plne zaočkovaných je takmer 595 000 občanov.                  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet