Na hlavný obsah

Sme rodina nebude tlačiť, ale sme za jeho výmenu, hovorí o policajnom prezidentovi Pčolinský

Poslanec by bol za koniec Kovaříka.

Sme rodina nebude tlačiť, ale sme za jeho výmenu, hovorí o policajnom prezidentovi Pčolinský
Zľava policajný prezident Peter Kovařík a poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina). Foto: TASR/koláž RTVS

Vláda Eduarda Hegera (OĽANO) sa netají ambíciou posilniť vplyv ministra vnútra na menovanie či odvolávanie policajného prezidenta. Prehodnotenie pravidiel voľby má zakotvené v programovom vyhlásení.

Hoci súčasného policajného prezidenta vybrala koalícia začiatkom roka po starom, nedávny opozičný pokus odvolať ministra vnútra rozdúchal medzi politikmi širokú debatu.

Okrem iného na tému, či má šéf rezortu vnútra Roman Mikulec (OĽANO) niesť politickú zodpovednosť za situáciu okolo vyšetrovania vysokých policajných funkcionárov.

 „Ak chceme od ministra vnútra, aby niesol politickú zodpovednosť za činnosť Policajného zboru, tak musí mať tú personálnu právomoc sám si vybrať a prípadne aj odvolať najvyšších funkcionárov v rezorte,“ myslí si podpredseda parlamentu za OĽANO Gábor Grendel.

V súčasnosti je voľba policajného prezidenta rozdelená do troch častí. Najskôr sa stretne výberová komisia a posúdi jednotlivých kandidátov. Následne zasadne branobezpečnostný výbor a verejne ich griluje.

Poslanci potom odporučia ministrovi najlepších, ktorý na konci dňa z tohto zoznamu menuje nového šéfa polície.

Šeliga: Ak zodpovednosť, tak väčšie manažérske kompetencie

Opozícia pripomína, že v minulosti bol výber prezidenta výlučne v rukách ministra. Po vražde novinára Jána Kuciaka však prišlo k spomínaným zmenám, keďže taká bola spoločenská objednávka.

Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár Grendelovi pripomenul, že koalícia mala na zmenu dostatok času.

„Mali ste štrnásť, respektíve pätnásť mesiacov na to, aby ste prišli s takouto novelou, ak ste presvedčený o tom, že to nie je dobre a presviedčať aj pána Mikulca, že musí niesť zodpovednosť za policajného prezidenta, že musí niesť zodpovednosť za šéfa inšpekcie,“ uviedol.

Ak má minister vnútra niesť politickú zodpovednosť, podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga tvrdí, že musí mať aj väčšie manažérske kompetencie.

„Sme na križovatke. Buď to necháme úplne na výbor, ale minister do toho nebude môcť hovoriť a bude to verejné vypočutie po vzore generálneho prokurátora či sudcov Najvyššieho súdu, alebo to potom nechajme na ministra a berme ho na zodpovednosť za všetko, čo ten policajný prezident urobil, respektíve čo v Policajnom zbore nefunguje,“ vyhlásil Šeliga.

Koniec Kovaříka? Chvalabohu, hovorí Pčolinský

Podpredseda hnutia Sme rodina Peter Pčolinský nie je so súčasným policajným prezidentom Petrom Kovaříkom spokojný.

Kritizuje situáciu okolo vyšetrovania funkcionárov. Jeho brat a bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír sedí vo väzbe za podozrenia z korupcie.

Posilnenie kompetencií ministra by tak za určitých okolností mohlo viesť k prípadnej výmene policajného prezidenta.

„Však, chvalabohu,“ uviedol Pčolinský na otázku, či by nehrozil predčasný koniec súčasného šéfa polície. Či by za jeho koniec bol, upresnil, že „určite áno“.

„My nebudeme tlačiť, ale ak takáto otázka bude na stole, tak určite sme za jeho výmenu,“ vysvetlil pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensku, či by hnutie Sme rodina vyvíjalo tlak na koniec Kovaříka vo funkcii.

Koalícia v súčasnosti čaká, s čím príde v súvislosti s voľbou policajného prezidenta ministerstvo vnútra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko