Na hlavný obsah

Smrť muža na Liptove nastala po útoku medveďa, potvrdila pitva

Ide o prvý takýto prípad na Slovensku.

Smrť muža na Liptove nastala po útoku medveďa, potvrdila pitva
Medveď hnedý - ilustračné foto. Foto: TASR

Pitva 57-ročného muža, ktorého telo našli v pondelok (14. 6.) v doline Banskô v Liptovskej Lúžnej, preukázala, že zahynul po útoku medveďa. Informovala o tom v utorok (15. 6.) žilinská krajská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová.

V novodobej histórii Slovenska ide o prvý smrteľný stret medveďa s človekom. O prípade informovali v pondelok Lesy SR.

„Prizvaný súdny lekár konštatoval, že k smrti nedošlo prirodzeným spôsobom. Muž mal na hlave, krku a boku poranenia, ktoré boli spôsobené pohryzením. V mieste nálezu sa našli čerstvé stopy medveďa,“ uviedla vedúca odboru komunikácie štátneho podniku Marína Debnárová.

„Predbežnou správou z pitvy nebohého bolo zistené, že zomrel na následky poranení, ktoré zodpovedali zraneniam spôsobeným útokom medveďa,“ potvrdila Kremeňová.

Starosta Liptovskej Lúžnej Albín Husarčík priblížil, že k udalosti došlo, keď bol nebohý muž v doline na prechádzke. Zdôraznil, že ide o lokalitu v extraviláne, kam ľudia zvyknú chodievať.

V centre dediny podľa neho nikdy nemali problém s výskytom medveďov, chodievajú však na salaš. „V prírode sa veľa ľudí stretáva s medveďom, vidia ho, ale prípad napadnutia človeka tu v našej obci ešte nebol,“ podotkol.

Ministerstvo životného prostredia SR prijalo správu s poľutovaním. Pripomenulo, že útok medveďa na človeka je ojedinelý – takýchto kolízií bolo v roku 2020 iba päť.

„Ich príčinou zväčša býva neočakávané priblíženie sa k zvieraťu, ktoré zostane prekvapené, začne krátku defenzívu a následne utečie – je to tak najmä v prípade vystresovaných samíc s mláďatami. Okolnosti aktuálneho prípadu, kedy došlo ku napadnutiu človeka, budú preto predmetom vyšetrovania,“ napísal envirorezort.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko