Na hlavný obsah

Španieli protestujú proti udeleniu milosti katalánskym politikom

Zhruba 63 % Španielov je proti ich udeleniu.

Španieli protestujú proti udeleniu milosti katalánskym politikom
Protesty v Španielsku. Foto: SITA/AP

Desiatky tisíc Španielov v nedeľu (13. 6.) protestujú v Madride proti vládnemu plánu udeliť milosť 12 katalánskym politikom, ktorých odsúdili pre neúspešný pokus o vyhlásenie nezávislosti regiónu v roku 2017.

Demonštranti považujú pokus katalánskych politikov za ohrozenie národnej jednoty, uviedla agentúra Reuters.

Podpredsedníčka španielskej vlády Carmen Calvová v rozhovore zverejnenom v nedeľnom denníku La Vanguardia dala zatiaľ najjasnejšie najavo, že omilostenie separatistov je blízko.

Na otázku, kedy by stredoľavicová vláda mohla schváliť milosti, odpovedala, že čoskoro. „Akonáhle dorazí správa najvyššieho súdu, okamžite sa ňou budeme zaoberať. Mala by na vládu doraziť čoskoro,“ vyhlásila.

Okolo 63 % Španielov je proti udeleniu milosti, zatiaľ čo 25 % milosť podporuje. Asi 6 % je to jedno, vyplýva z prieskumu pre internetový spravodajský server niusdiario.es.

„Mali by sme to zastaviť, pretože pre udelenie milosti musíte prejaviť ľútosť, a tú separatisti neprejavia,“ uviedol jeden z protestujúcich, 47-ročný podnikateľ Carlos Bandecha.

Mnoho protestujúcich si prinieslo národné vlajky. K protestujúcim na madridskom centrálnom námestí Plaza Colon pripojili aj opoziční zákonodarcovia z konzervatívnej Ľudovej strany (PP), pravicovej strany Vox a centristickej Ciudadanos.

Madridská mestská polícia odhadla, že na protest dorazilo 126 000 ľudí. Národná polícia je však v odhade triezvejšia a uvádza, že protestujúcich je 25 000.

Za neústavné referendum o nezávislosti odsúdili celkovo 12 katalánskych politikov, z toho deväť ich súd poslal do väzenia na 9 až 13 rokov.

Najvyšší súd minulý mesiac v nezáväznej správe uviedol, že je proti vládnym milostiam. Vláda sa však názorom súdu nemusí pri prípadnom odpustení zvyšku trestu riadiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet