Na hlavný obsah

Španielska vláda omilostila odsúdených katalánskych politikov

Vo väzení strávili už približne tri a pol roka.

Španielska vláda omilostila odsúdených katalánskych politikov
Španielsky premiér Pedro Sánchez (uprostred) diskutuje so svojim troma ministerkami počas zasadnutia vlády v Madride v utorok 22. júna 2021. Foto: TASR/AP

Španielska vláda v utorok (22. 6.) schválila udelenie milostí pre deviatich katalánskych politikov a aktivistov, ktorí si vo väzení odpykávajú dlhé tresty kvôli usporiadaniu neústavného referenda o nezávislosti v roku 2017.

Politickí lídri vrátane bývalého podpredsedu regionálnej vlády a viacerých exministrov odsúdili v roku 2019 na tresty od 9 do 13 rokov odňatia slobody za vzburu, pretože referendum vypísali napriek nesúhlasu vlády v Madride a súdov. Za mrežami doteraz strávili asi tri a pol roka.

O udelení milostí pre prominentných zástancov nezávislosti Katalánska hovoril v pondelok (21. 6.) v Barcelone premiér Pedro Sánchez, pre ktorého sa podľa agentúry AP presadenie tohto kontroverzného kroku môže stať veľmi riskantným.

Politická hra?

S milosťami totiž zásadne nesúhlasia zástupcovia pravicovej opozície a dokonca ani niektorí členovia Sánchezových vládnych socialistov. Menšinová vláda si ale chce nakloniť poslancov katalánskych strán v španielskom parlamente, ktoré potrebuje na schválenie rozpočtu a ďalších dôležitých zákonov.

Milosti môžu nadobudnúť platnosť až po tom, ako ich svojím podpisom definitívne potvrdí kráľ Felipe VI., a čo ich potvrdí najvyšší súd. To sa však považuje len za formalitu.

Na slobodu by sa mohli odsúdení dostať už tento týždeň. Podľa španielskych médií sa chce vláda vyhnúť tomu, aby zábery hromadného prepustenia politikov dominovali spravodajstvu, a chce preto dosiahnuť to, aby vec bola uzavretá do štvrtka (24. 6.). Na tento deň totiž pripadá sviatok, kedy majú väzni priepustku, a jednoducho by sa potom už nemuseli za múry väznice vracať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet