Na hlavný obsah

Spoločnosť Agrofert známa z kauzy Čapí hnízdo žaluje europarlament

Sťažuje sa na odopretie prístupu k dokumentom.

Spoločnosť Agrofert podala na Súdny dvor Európskej únie žalobu na Európsky parlament (EP). Sťažuje sa na odopretie prístupu k dokumentom, na základe ktorých europoslanci vlani schválili rezolúciu o konflikte záujmov českého premiéra Andreja Babiša, bývalého majiteľa Agrofertu. Holding Agrofert v žalobe zdôrazňuje, že zverejnenie dokumentov je vo verejnom záujme. Na vec upozornili servery Zoznam Správy a Euractiv s tým, že o žalobe v pondelok (31. 5.) informoval úradný vestník Európskej únie.

„Nebudeme túto záležitosť bližšie komentovať,“ odpovedal na žiadosť agentúry ČTK o reakciu hovorca Agrofertu Karol Hanzelka. V podobnom duchu sa vyjadril aj EP, ktorého predstaviteľ uviedol, že inštitúcia nikdy nepodáva vyjadrenie k prebiehajúcim kauzám.

Podľa žaloby zverejnenie dokumentov vyšetrovanie neohrozí

Agrofert chcel nahliadnuť do dokumentov, EP to však zamietol. Agrofert sa teraz proti rozhodnutiu bráni žalobou a žiada súd, aby požadované dokumenty sprístupnil a nariadil parlamentu uhradenie výdavkov. Europarlament podľa Agrofertu „opomenul aj prevažujúci verejný záujem na zverejnení požadovaných dokumentov, ktorý v tomto prípade spočíva v rešpektovaní hodnôt právneho štátu založeného na dodržiavaní základných práv a slobôd“. Žaloba tiež uvádza, že časť dokumentov je už verejne dostupná a EP nepreukázal, že by existovalo „riziko konkrétneho a skutočného ohrozenia tohto vyšetrovania sprístupnením dokumentov“.

Podľa zistení serveru Zoznam Správy podal Agrofert žalobu 31. marca, k vypočúvaniu by malo dôjsť za osem až desať mesiacov.

Spochybňujú nezávislý výkon funkcie premiéra

Europoslanci vlani v júni jasnou väčšinou hlasov schválili uznesenie kritizujúce možný konflikt záujmov Babiša. Český premiér podľa europoslancov spochybňuje nezávislý výkon svojej funkcie, keďže sa podieľa na rozhodovaní o peniazoch z rozpočtu Európskej únie a zároveň kontroluje holding Agrofert. Premiér Babiš aj Agrofert dlhodobo konflikt záujmov odmietajú.

Kontrolný výbor EP pred týždňom prijal rezolúciu kritizujúcu konflikt záujmov českého premiéra. Uznesenie vyzýva Európsku komisiu, aby proti Česku využila nové pravidlo podmieňujúce čerpanie unijných peňazí efektívnym postupom štátu proti konfliktu záujmov. O texte, ktorý rovnako nabáda české úrady na aktívnu ochranu peňazí daňových poplatníkov, bude plénum europarlamentu hlasovať v druhom júnovom týždni. Aj vzhľadom na jasný výsledok hlasovania výboru sa očakáva hladké schválenie uznesenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet